Izjava Društva Združeni ob lipi sprave ob napadu Rusije na Ukrajino

Dr. Janez Juhant

Člani Društva Združeni ob Lipi sprave smo prizadeti in zgroženi nad brutalnim napadom Rusije na demokratično in neodvisno Ukrajino.

Napad je grobo kršenje mednarodnih pravnih in političnih pogodb, še posebej budimpeštanske konvencije, s katero so svetovne velesile vključno z Rusijo zagotovile Ukrajini varnost in suverenost, ker se je odrekla atomskemu orožju. Pridobitve demokracije v svetu razumemo kot napredek v človečnosti, zato pozivamo k njihovemu spoštovanju. Demokracija je sredstvo in pot, da se problemi, ki nastajajo med posamezniki in narodi, rešujejo z dialogom, ne z napadom in uničevanjem domnevnih ali dejanskih nasprotnikov. Upali smo, da so totalitarni propagandni slogani druge svetovne vojne preseženi, in obžalujemo, da se z njimi še vedno lažno in lahkotno operira in tako poskuša zamegliti dejanske probleme.

Pozivamo predsednika Vladimirja Putina in druge odgovorne, da prenehajo napadati

Napad na Ukrajino je uničevanje življenja ljudi na obeh straneh. Še posebej tragično je ubijanje civilistov, predvsem otrok, žena in starcev. Posledice vojne pa bodo tudi uničenje kulturnih in gospodarskih pridobitev samostojne države in opustošenje naravnega okolja. Nerazumno stopnjevanje sovraštva in poglabljanje prepada med bratskima narodoma ter dolgoročno medijsko-propagandno zastrupljanje medsebojnih odnosov le otežuje odnose med njima in tudi drugimi partnerji svetovne skupnosti. Pozivamo predsednika Vladimirja Putina in druge odgovorne, da prenehajo napadati, ampak z vodstvom napadene države Ukrajine pristopijo k mirovnim pogajanjem za dosego miru in odpiranje poti sprave. Čim prej bo prišlo do prekinitve sovražnosti, tem laže bo najti dogovor o mirnem sožitju med narodoma. Mednarodne dejavnike pozivamo, da po svojih možnostih spodbujajo, da bo do mirovnega procesa prišlo čimprej in da bo zagotovil trajen mir ukrajinskemu narodu in ruskim prebivalcem tako v njihovi domovini kot v diaspori in da bo možno sožitje med z vojno sprtima narodoma po končanju sovražnosti.

Hvaležni smo za vsa prizadevanja vodstva naše in drugih držav za podporo in pomoč Ukrajini, posebej vsem, ki pri nas in v svetu pomagajo beguncem. Obsojamo lažno ali celo krivično pristopanje in presojanje vojne s strani tistih slovenskih ali drugih skrajnih levičarskih krogov, ki dopuščajo širjenje osebnega sovraštva do Ukrajine ali celo upravičujejo vojno do nje, kot ga izraža propagandno in vojaško delovanje V. Putina in njegovih sodelavcev. Iz takih stališč odseva miselnost, za katero smo upali, da je s padcem bivšega režima presežena. Žal nekateri še vedno ne sprejemajo dejstva, da demokracija za dosego oblasti nikoli ne dovoljuje nasilja, terorja ali celo iztrebljanja drugih.

Kličemo vsem, da vsakdo in vsi skupaj po svojih močeh delujemo za spravo in mir!

Zasl. prof. dr. Janez Juhant, predsednik