IZJAVA DNEVA, M. Kocuvan: “Borzni vstop v novo leto negotov”

graf delnice denar Marka Kocuvana, neodvisni premoženjski svetovalec in rednega sodelavca Časnika, smo vprašali, kako ob aktualnem močnem padcu azijskih delnic vidi prihodnje gibanje delnic ter kaj to pomeni za naš vsakdan.

Vstop v novo leto na svetovnih borzah za vlagatelje ni bil vzpodbuden. Po močnejšem padcu kitajskih delnic v lanskem letu, je kitajska vlada uvedla prepoved prodaje delnic vsem lastnikom, ki imajo v lasti več kot 5 % podjetij. Ta prepoved je prenehala s prehodom v novo leto, kar so mnogi izkoristili za prodajo vrednostnih papirjev. Posledično je kitajska borza ponovno doživela pričakovan močnejši padec. Svoje so doprinesle tudi slabše gospodarske napovedi za kitajsko gospodarstvo.

Posledično je padla borza v Tokiu in tudi borze na starem kontinentu. Nemški borzni indeks DAX je recimo izgubil okoli 4 % svoje vrednosti. Vsako resno gospodarstvo je danes vezano na kitajski trg in odvisno od njihove proizvodnje in potrošnje. Že nekaj mesecev ima zaradi slabše kondicije Kitajske velike težave tudi Nemško gospodarstvo.

Še večjo težavo danes gospodarstvom predstavljajo padajoče cene surovin. Zato bomo verjetno priča kakšnemu bankrotu večjega podjetja iz surovinskega sektorja, če bodo cene surovin ostale na sedanjih nizkih nivojih. Težave dodatno krepijo tudi konflikti na bližnjem Vzhodu, npr. Savdska Arabija in Iran. Nemški »Wirtschaftsnachrichten« poroča, da vedno več varčevalcev ponovno išče zatočišče v plemenitih kovinah, zlasti v zlatu, ki postaja varen pristan vedno v času gospodarskih in finančnih težav.

Vedno bolj skrb zbujajoča so tudi gibanja delnic razvitega sveta. Veliko borznih indeksov je preseglo nivoje izpred začetka gospodarske krize v letih 2008-09. Nihanja so zelo močna. Vsak nepričakovan dogodek v finančnem svetu pretrese praktično vse večje borze po svetu. Vedno več analitikov opozarja na previdnost.