Izjava dneva, Keith Miles: O brexitu in Frankensteinovi pošasti

keith milesPribližuje se referendum o nadaljnem članstvu Velike Britanije v Evropski uniji oz. o ‘brexitu’, izstopu iz EU. Predreferendumska kampanja pred 23. junijem se stopnjuje tako na strani zagovornikov kot nasprotnikov nadaljnjega članstva Velike Britanije v EU. O ozadju pobude za ‘brexit’ in potrebnih reformah EU smo za mnenje povprašali Keitha Milesa, ekonomista, publiscista, nekdanjega direktorja in nadzornika družb tako v Sloveniji kot na tujem.

Keith Miles:

Če bi pred desetimi leti  zapisal, da bosta Evropska unija in Evro območje postali Frankensteinovi pošasti, bi mi ljudje dejali, da sem znorel.

Ampak premislite:

 1. Le ena celina z nižjo gospodarsko rastjo je še na svetu, in to je Antartika;
 2. Evropska unija konstantno znižuje lasten odstotek v svetovni trgovini;
 3. Evro je zmešnjava, v kateri so se nekatere države ujele v surovem varčevanju;
 4. Demografska predvidevanja kažejo na upadanje prebivalstva in na visok delež upokojenega prebivalstva;
 5. Brezposelnost med mladimi je v številnih državah strašljiva, zato se mnogi izseljujejo, kar je v nasprotju s potrebami iz 4. točke;
 6. Obramba EU je klavrna, saj se večina držav niti ne približa zahtevam NATO po dveh odstotkih BDP namenjenih za obrambo, ob čemer ima EU celo aspiracije, da bi odpravila NATO;
 7. Zakonodaja nima izvora v demokratičnem zakonodajnem zboru, ampak v neizvoljeni komisiji;
 8. Celotna zakonodaja EU, njen pravni red, se ne more nikoli spremeniti. To je nesmisel. Si lahko predstavljate, da če bi to veljalo v primeru sužnjelastništva, ga ne bi mogli nikoli ukiniti?
 9. Bančni računi EU niso bili nikoli certificirani za obdobje dvajsetih let, saj ni mogoče zagotovo vedeti, kam je ves denar šel;
 10. Schengenske meje so katastrofa, z bodečo žico na številnih mestih;
 11. Nemška kanclerka najprej povabi vse migrante brez dokazil in nato ukaže drugim državam, da jih del sprejmejo;
 12. Zunanje carinske ovire zvišujejo cene hrane in drugih osnovnih sredstev;
 13. Evropska komisija in parlament imata najvišje plače, ogromno potrošnjo, nizke obdavčitve in številne bonitete, ob katerih se zdijo še izdatki Bourbonov skromni.

Tako bi lahko nadaljeval še ves dan. Zato ne more biti nihče presenečen, da mnogi Britanci s svojo dolgo zgodovino demokratičnega razvoja postajajo povsem nasprotni predaji lastne nacionalne suverenosti. Tudi po številnih državah, tako na levici kot na desnici rastejo ‘anti-EU’ gibanja.  Evropska unija nujno potrebuje reformo, Britanci so se zanjo zaman zavzemali leta in leta. Zato mnogi Britanci pravijo, da je čas, da odidejo in prenehajo plačevati milijarde za ‘klub’. ki je neučinkovit in potraten.