IZJAVA DNEVA, Franci Petek: Pri uspehu Petra Prevca pomembno vlogo igra tudi družina

Foto: Preprosto montessori.
Foto: Preprosto montessori.

Zmaga Petra Prevca na novoletni skakalni turneji še vedno odmeva. Francija Petka, nekdanjega vrhunskega smučarskega skakalca, svetovnega prvaka, danes pa med drugim tudi montessori pedagoga, smo vprašali, kaj mora skakalec storiti za uspeh kot je zmaga na novoletni turneji. Kaj vse vpliva in kaj se mora ‘poklopiti’ za uspeh, nenazadnje koliko ur in skokov je potrebno opraviti? Kot ugotavlja Franci Petek samo talent in trening vendarle nista recept za gotovi uspeh.

“Da pride do med skakalci tako zaželenega uspeha kot je zmaga na novoletni turneji se mora sestaviti več dejavnikov. Zmaga je tako zaželena, ker gre za osem skokov v desetih dneh, in ne kot običajno dva, in ves čas je potrebno ohraniti osredotočenost. Poleg virtuoznosti skakalca je še toliko drugih dejavnikov, ki vplivajo na srečen razplet. Seveda pa je tukaj Peter Prevc, človek z veliko začetnico, pošten in odgovoren. Čeprav je talent za skoke, mu to še ne prinese vrhunskosti. Pomembno je, da gre pri Petru Prevcu razvoj postopno, raste in se pili, tako v fizičnih kot tudi psihičnih razsežnostih. Za njegov uspeh pa je zaslužno tudi zdravo okolje, predvsem družina, ki je prispevala k razvoju njegovega osebnostnega potenciala in vrednostnega sistema.

Težko rečem, koliko skokov ali ur je Peter Prevc do zmage na novoletni turneji opravil. Nekje sem prebral – in se strinjam – da je potrebno za dosego mojstrstva v katerikoli branži opraviti 10.000 efektivnih ur dela. Ocenjujem, da skakalec, kot je Peter Prevc, opravi povprečno tisoč skokov letno in ker skače že najmanj deset let, je opravil tudi približno toliko skokov. Ampak marsikateri smučarski skakalec jih opravi toliko pa ne pride na njegovo raven. Preprostega recepta ni.”