Iz MNENJ Z MERO: Krščansko socialni nesporazum + Rokovnjači našega časa in kaos

socializem_S predstavitvijo knjige Mnenja z mero smo v njej zbrane kolumne tudi umaknili s spleta in jih boste lahko brali le v knjigi, ki je do jeseni na voljo za nakup preko naročniške strani na Časniku. Vsake toliko vas bomo torej spomnili na pasus iz preteklih, a še vedno zelo aktualnih prispevkov, ki jih lahko v celoti preberete v knjigi Časnika in tako podprete njegov nadaljnji obstoj.

Marko Mehle: Krščansko socialni nesporazum (7. december 2013)

Če želimo oceniti socializem skozi krščansko optiko pa je potrebno upoštevati še problematične vidike, ki niso toliko povezani z gospodarstvom. Na začetku smo omenili, da je socializem kolektivistična ideologija. Cilji, kot so pravičnejša družba ali socialna enakost, niso usmerjeni v reševanje težav posameznika v stiski, ampak poskušajo spremeniti družbo kot celoto. V kolektivistični miselnosti se vzpostavi sistem, ki teži k oblikovanju osebe glede na družbeno potrebo.

V naši dolini je pomemben samo zunanji blišč, čeprav se pod vso to kramo skrivajo gniloba, spletke, zavist in nepoštenost. Od kod denar za lažnivi blišč, nam ni mar. V tem smislu si verjetno zaslužimo Svetlano Makarovič, da s tem razgalja slovensko brezbrižnost in pokvarjenost.

Tomaž Erzar: Rokovnjači našega časa in kaos (31. januar 2014)

Kdor bi torej mislil, da se kaznovanje in izgon grešnega kozla dogaja samo v primitivnih kulturah ali v času izjemnih razmer pred izbruhi vojn in da je današnji čas za kaj takega preveč napreden, se bo najbrž prepričal o svoji zmoti. Krog nasilja se odvija v vseh časih in povsod in nima nobene druge logike kot kanaliziranje jeze in frustracij. To je precej uničujoča novica za vse zgodovinsko epohalne spekulacije o tem, kaj poganja zgodovino in kaj je v ozadju tega ali onega spopada. Ozemlje, sužnji, nafta, kapital, razredni boj, morda ženska, kot v trojanski vojni? Nič od tega, nasilje.