Iz MNENJ Z MERO: Kako smo zabredli v močvirje in kako priti ven? + Ko umre (vsemogočna) Država

blatni-dolS predstavitvijo knjige Mnenja z mero smo v njej zbrane kolumne tudi umaknili s spleta in jih boste lahko brali le v knjigi, ki je do jeseni na voljo za nakup samo preko naročniške strani na Časniku. Vsake tolikov vas bomo torej spomnili na pasus iz preteklih, a še vedno zelo aktualnih prispevkov, ki jih lahko v celoti preberete v knjigi Časnika in tako podprete njegov nadaljnji obstoj.

Peter Lah: Kako smo zabredli v močvirje in kako priti ven? (22. november 2013)

Osebno menim, da imamo opraviti – poleg človeške nepopolnosti, nekompetentnosti in grešnosti – s pokvarjenim sistemom nadzora. Odpovedal je iz dveh razlogov. Prvič, odgovorni škof in sodelavci niso upoštevali predpisov cerkvenega prava in navodil “od zgoraj”. Drugič, niso upoštevali zdrave vodstvene pameti, ampak so poslovali po bolnem vzorcu slovenske tranzicije, za katero je značilen ne samo močan vpliv politike na gospodarstvo, ampak tudi incestoidno mreženje. Neučinkoviti, nemoralni in s konflikti interesov prerešetani nadzorniki v Sloveniji niso problem ene škofije, ampak celotnega gospodarskega in administrativnega sistema.

Gašper Blažič: Ko umre (vsemogočna) Država (23. oktober 2013)

Država torej sama po sebi ne more umreti, lahko pa se preoblikuje. Zato se nam ni treba bati zloveščih napovedi, da bo Slovenija propadla in morda celo izginila. Je pa res, da se bo morala spustiti na dno in morda celo žrtvovati del svoje suverenosti na gospodarskem in finančnem področju. Drugače povedano: če bo res prišlo do bankrota, bo s tem doživela svoje »resetiranje«, za katerega upamo, da bo čim manj boleče za državljane. Dolgoročno se bo izkazalo, da je bila to morda celo potrebna in koristna katarza za to, da pride v slovenski družbi do spremembe v mentaliteti. Dokler smo o »resetiranju« samo govorili, tako kot pobudniki le-tega v času Pahorjeve vlade, se ni nič premaknilo.