Ive A.Stanič: Je razdvojenost nujna?

Nezadržni in grobi napadi na predsednika SDS Janeza Janšo me spodbujajo k razmišljanju, kdaj so se te grobosti začele, vzrok za njihov nastanek, oblike in kontinuiteta napadalnosti ter predvidenja, koliko življenja ima ta pogubna človeška zamočvirjenost še pred seboj. Menim, da je potrebno seči nekoliko v zgodovino.

Najprej nekaj dejstev: leta 1941 je bila okupacija in bil je pričakovani upor proti njej, nato je bila revolucija in bil je logičen upor proti njej. In potem se je zgodilo tisto, ki je zamajalo velik del slovenstva. OF je 16. septembra 1941 monopolizirala upor proti okupatorjem in razglasila, da je vsakdo, ki je deloval proti agresorjem izven OF, izdajalec. Kaj je slovenska partija storila z »izdajalci«, pa vemo. Kako sprevržena in za Slovence samomorilska logika in početje!

/ … /

V knjigi Politični biciklisti pišejo anonimna pisma je lepo razviden obstoj in razvoj sovražnega govora, ki ga en politični pol očita drugemu. Prvi, ki je naredil pravno analizo teh zastrahujočih revolucionarnih aktov, je bil prof. dr. Lovro Šturm, sledil mu je mednarodni strokovnjak prava prof. dr. Dieter Blumenwitz. Pričakovati je, da bo tudi druga politična stran strokovno ocenila in pojasnila svoje videnje o tej nesreči, ki nas že 70 let stiska za vrat in nam ne dovoli svobodno dihati.

Več: Demokracija