Utrinki o inšpekcijskih (ne)nadzorih v Ljubljani

Požar v Metalki v Vižmarjih je slika nereda in spričevalo inšpekcijskih nadzorov. (Foto: GBL)

Ne samo številnim sodnikom, ampak tudi inšpekcijskim službam težko zaupamo, ker se tudi te svojega dela lotijo rezultatsko in uporabljajo pri tem različne vatle. Z odločbami si ne marajo delati sitnosti in sodnih sporov pri nadzorih močnih in vplivnih zavezancev, tako zasebnih kot občinskih in državnih. Z birokratsko latovščino se izživljajo na šibkih, zato so kratko potegnili baptisti ter lastniki oskrbovanih stanovanj. Zato imamo v najlepšem mestu številne požare, zato v tajkunskem hotelu InterContinental ne poslujejo po slovensko in še bi lahko naštevali.

Uporabno dovoljenje baptistične cerkve

Gradbeni inšpektor Goran Golubić je prepovedal uporabo baptistične cerkve na Opekarski cesti v Ljubljani. Vzrok: baptistična verska skupnost za stavbo, zgrajeno pred šestintridesetimi leti, ni pridobila uporabnega dovoljenja. Za večino Ljubljančanov je bila to obrobna novica, ki zadeva le manjšino od manjšine krščanskih vernikov. Čeprav se je to zgodilo samo deset dni po tradicionalnem tednu molitve za edinost kristjanov, se zdi, da smo povsem brezbrižni do težav naših sicer maloštevilnih bratov v Kristusu, kajti nikjer ni bilo mogoče zaznati odmevov na črkobralsko ravnanje inšpektorja. Nikakor ni prav, da so baptisti vede ali nevede kršili pravni red. Pa se vseeno postavlja vprašanje, ali so bili pred odločbo o prepovedi uporabe cerkve opozorjeni na opustitev dolžnega ravnanja in ali so edini v mestu, ki brez uporabnega dovoljenja za svojo stavbo s tem potencialno ogrožajo varnost ljudi.

Uporabno dovoljenje Drame SNG

Kako je z uporabnimi dovoljenji za stare zgradbe, ne vem. Lahko samo ugibam, da investitorja Deutscher Theaterverein Laibach in Kranjska hranilnica leta 1911 nista pridobila uporabnega dovoljenja po meri današnjih birokratov. Mar najprej sedem let nemško in potem sto tri leta slovensko gledališče deluje brez uporabnega dovoljenja?

Če je samo del tega, kar smo lahko zasledili v medijih ob pompoznem odstopu ravnatelja Drame, resnica, bi moral delovni (ne gradbeni) inšpektor osrednje slovensko gledališče z odločbo takoj zapreti. Z nevarnostjo zrušitve kupole nad odrom in dotrajane odrske tehnike ter napeljav se ni šaliti. Tudi zdravstveni inšpektor bi lahko obiskal vsaj sanitarije, če že ne gledališke predstave.

Uporabno dovoljenje ljubljanske stolnice

Od Drame dvesto let starejša zgradba ljubljanske stolnice, žlahtna dediščina Academije operosorum, je za obiskovalce varna – z uporabnim dovoljenjem ali brez. Kljub temu bi jo bilo treba po dobrih tristo letih v času županovanja Zorana Jankovića zapreti zaradi nevarnosti, ki vernikom in tudi trumam turistov preti pri dostopu do stranskega (tako imenovanega ljubljanskega) vhoda. Kamnite plošče občinskega tlaka vzdolž južnega pročelja so zdrobljene in nevarne za hojo. Župan iz svojih soban gleda daleč, tja proti Kinu Šiška, na Džamijsko ulico in Cesto dveh cesarjev ali pa neposredno na sosednjo stavbo, kamor bi rad širil svoj dvor v prostore Zgodovinskega arhiva Ljubljana. Ne vidi pa ali noče videti kulturne sramote in velike nevarnosti za pešce pred stolnico, le streljaj od magistrata.

Metalka v Vižmarjih slika nereda in spričevalo inšpekcijskih nadzorov

Kako je z dovoljenji in inšpekcijskimi nadzori v stavbah propadlih tovarn in skladiščih, je zanimivo vprašanje, na katerega bo težko najti odgovor. Skladišče Metalke v Vižmarjah je le eno od čudes proste podjetniške pobude oseb, ki so lahko in so si upale lastniniti nekdanje družbeno premoženje. Novi lastniki v velikih halah postavijo planke in razdrobljene prostore dajejo v najem komurkoli za kakršnokoli dejavnost. Tako se pod isto streho znajdejo najrazličnejša podjetja, ki niti slučajno ne spadajo skupaj. Ob katastrofalnem požaru se je razgalil kaos novodobnega srednjeevropskega bazarja, na katerem je poslovalo kar štirideset podjetij. Avtomobilske pnevmatike in grosistična prodaja sadja ter zelenjave, telekomunikacije in dostava hrane, računovodski servis in lesni izdelki, tango klub in vulkanizerstvo …, kar po zdravi presoji ne spada pod isto streho ali pač.

Da je slika nereda in spričevalo inšpekcijskih nadzorov popolno, je treba povedati, da se je pred nekaj dnevi v občilih pojavil lastnik prodajne galerije iz pasaže nebotičnika, ki je trdil, da je imel v Vižmarjah deponijo umetniških slik. Povsem neverjetna se zdi njegova trditev, da naj bi mu tam zgorele umetnine Chagalla, Picassa … Adijo zdrava pamet; deponija umetnin na bazarju! Kako je na tako deponijo gledala zavarovalnica, če je galeristu umetnine sploh uspelo zavarovati?

Uporabno dovoljenje za stavbe z oskrbovanimi stanovanji

Razmišljanje nadaljujmo s še eno odločbo gradbenega inšpektorja Gorana Golubića, in to o nadzoru stavb z oskrbovanimi stanovanji Pod bukvami v Ljubljani. Inšpektor ni našel nobene kršitve investitorja Mijaks Investicije, d. o. o., čeprav je ta predelal tri prostore, namenjene skupni rabi stanovalcev (tako imenovane prostore za razvedrilo), v poslovne prostore, jih obdržal ali jih oddaja v najem. Inšpektorja ni zmotilo niti to, da je neposredno na enem od vhodov označeno in prodano parkirišče, ki ovira dostop v zgradbo. Stanovalci smo prisiljeni lastniku parkirišča dnevno motiti posest s hojo po njegovem parkirišču.

Glavne ugotovitve inšpektorja: gradbeno dovoljenje – da, uporabno dovoljenje – da, ustrezno število parkirišč za invalide, ne oziraje se na lastništvo – da, souporaba poslovnega prostora zavarovalniške agencije za razvedrilo in računalniško opismenjevanje stanovalcev(!) – da. Kaj pa zdrava pamet, ki nima mesta v odločbi?

Stanovalci smo se obrnili tudi na tržni inšpektorat, kjer so nas najprej odpravili s prekopiranim odgovorom (inšpektorica Saša Levičar), ki se je nanašal na nekega neznanega investitorja v Stegnah, ne na Mijaks. Z vlogami in pritožbami smo poskušali iskati pravico na številnih ministrstvih: okolje in prostor, gospodarstvo, zdravje, socialne zadeve. Vse zaman, samo izmikanje in sprenevedanje ter svetovanje, naj pravico iščemo na sodišču.

Inšpektorji se z birokratsko latovščino izživljajo na šibkih

In kaj se je zgodilo po treh letih od skrbnih tehničnih pregledov in pravnomočnega uporabnega dovoljenja za stavbe, zgrajene delno mimo gradbenega dovoljenja? Požar! Zagorelo je v savni Centra dobrega počutja Mijaks Murgle, v prostorih za zdravstveno dejavnost(!) po gradbenem in uporabnem dovoljenju. Požar je resno ogrožal eno od stavb v nizu štirih, ki tvorijo celoto s stotimi stanovanji. Gasilci so požar ukrotili šele po drugem poskusu.

Ne samo številnim sodnikom, ampak tudi inšpekcijskim službam težko zaupamo, ker se tudi te svojega dela lotijo rezultatsko in uporabljajo pri tem različne vatle. Z odločbami si ne marajo delati sitnosti in sodnih sporov pri nadzorih močnih in vplivnih zavezancev, tako zasebnih kot občinskih in državnih. Z birokratsko latovščino se izživljajo na šibkih, zato so kratko potegnili baptisti ter lastniki oskrbovanih stanovanj. Zato imamo v najlepšem mestu številne požare, zato v tajkunskem hotelu InterContinental ne poslujejo po slovensko in še bi lahko naštevali.