Imeti rad

Avtor: Urška Makovec. Vir: Družina. Nedavni nemiri ter negotove gospodarske in politične razmere marsikomu vzbujajo skrb in strah. Ne toliko zaradi nemirov samih kolikor bolj zaradi niča, ki veje iz ljudi na ulici. Protesti proti vladi, Jankoviću, Cerkvi in vsakršnim inštitucijam dajejo vtis, da množica ve le, da ji nekaj ni prav, ne ve pa, kaj hoče. Tu se pokaže, kako pomembno je »imeti rad«, mi je nedavno dejal dr. Marko Kremžar. »Imeti rad« ni nujna zapoved le v zakonu, družini ali v odnosu do drugih svojih bližnjih, ampak tudi pri javnih rečeh.

Izziv je na vseh področjih življenja najti tisto pravo, odločiti se za nekaj in ne proti nečemu, zvesto slediti zvezdi in zaradi nje vztrajati do cilja. To hkrati pomeni odreči se tistemu, kar ne vodi do izpolnitve, premagati lenobo, žrtvovati se za tisto »nekaj« ali »nekoga« in temu darovati vse svoje moči. Ta opredelitev je hkrati tudi neke vrste delitev, saj se s tem ločimo od tistih, ki so se opredelili za nekaj drugega. »Imeti rad« je nasprotje od »biti mlačen«.

V družbenem življenju to najprej pomeni postaviti nekaj na prvo mesto in posledično oblikovati lestvico vrednot. Pomeni zavzeti se za te vrednote z vsem, kar počnemo. Tako zmanjka prostora za relativizem in brezbrižnost, pomanjša se jaz, poveča pa ti, drugi.

A zdi se, da množica na naših ulicah ne ve, kaj pomeni imeti rad, kaj pomeni boriti se za nekaj. Bori se proti vsemu, kar obstaja in kar si je izmislila. Vse jo moti, a laže je iti na ulice in jezo pretvarjati v nasilje kot sebe in okolico potrpežljivo spreminjati na bolje. Nihilistična množica zato svojega naboja ne zna usmeriti v nekaj dobrega, ampak le v negativno.

Tudi mnogi drugi premiki kažejo, da se družba preobraža, vsaka preobrazba, preporod, nov začetek pa je priložnost za tiste, ki prepoznavajo družbene tokove in premorejo dovolj poguma, da jih spremenijo. Nestanovitni časi nam tako dajejo novo možnost, da svojo okolico prepojimo z dobrim. Vsakdo išče red, pravico, voljo, veselje. Od koga naj bi ga dobil? Odgovornost vsakega kristjana je v teh razmerah velika. Letošnji advent, prihod, prehod nas kristjane vabi, da nemire nadomestimo z mirom, treznostjo, da imamo tudi v javnem življenju »nekaj radi« ter da se zavemo, da je pot k boljšemu le v spreobrnjenju in svetosti vsakogar izmed nas.

Vir: Družina