Igor Omerza: JBTZ – Čas poprej in dnevi pozneje

JBTZ_naslovnica_za_CIPKnjiga Igorja Omerze JBTZ – Čas poprej in dnevi pozneje je razdeljena na dva dela. V prvem delu (Čas popreje) avtor spremlja nastanek, Borštnerjevo odtujitev in pot razvpitega vojaškega dokumenta od Borštnerja preko Tasiča in Zavrla do Janše, kar je predzadnji dan maja 1988 pripeljalo do udbovsko-kosovskega dogovora o istočasni aretaciji Janeza Janše in Ivana Borštnerja. V prvem delu knjige je dokazano, prvič, da je slovenska Udba iskala in našla že v prvi od petih tajnih preiskav Mikro Ade (27. aprila 1988) fotokopiji vojaškega dokumenta, in drugič, da je vrh slovenske politike vseskozi vedel za to odkritje ter celo z Ertlom dogovoril natančen datum aretacije Janeza Janše. Avtor tudi identificira udbovskega sodelavca v neposredni Janševi bližini in ga povezuje z udbovskim vedenjem (še preden so dokument v tajni preiskavi dejansko našli), da se pri Janezu Janši na Mikro Adi nahaja nek vojaški ukaz.

V prvem delu avtor tudi okvirno opiše turbolentno obdobje prvih petih mesecev leta 1988, ko je protirežimska demokratična fronta zaostrila spopad s slovensko nedemokratično politično elito in še posebej z vrhom jugoslovanske ljudske armade. Igor Omerza natančno analizira Janševo takratno delovanje ter argumentira, da je njegova aretacija posledica njegove kandidature za predsednika slovenske mladine in njegove nosilne volilne parole, ki je bila “Boj za oblast!”.

V drugem delu (Dnevi pozneje) avtor natančno analizira 31. maj 1988, to je dan aretacije Janše in Borštnerja. Sledi opis prvih šetih dnevov po zaprtju Janše in Borštnerja (od 1. do 6. junija 1988), predvsem dogajanj na oporečniški strani, kjer se hitro začne oblikovati množično gibanje za podporo zaprtemu Janezu Janši (za Borštnerja je javnost izvedela šele kasneje). Avtor opiše nastanek Izjave za Janeza Janšo (1. junij) in nastanek Odbora za varstvo pravic Janeza Janše (3. junij). Sledi Omerzovo natančno spremljanje aretacije Davida Tasiča (4. junij), kar je vodilo posledično v nastanek (ker javnost izve tudi za aretacijo Borštnerja) Odbora za varstvo človekovih pravic (6. junij). Avtor vseskozi v osnovni tok zgodbe o nastajanju Odbora, vpleta ostale akcije demokratičnih posameznikov in asociacij.

V Epilogu Igor Omerza na kratko opiše organizacijo ter nadaljnje delovanje Odbora, njegovo številčnost, dalje umik Zavrla v psihiatrično ustanovo in nadaljno usodo JBTZ-četverice.

Knjiga je bogato opremljena s številnimi dokumenti in fotografijami in v prilogi je dodana zgoščenka na kateri je spravljen izjemen zgodovinski dokument – tisoče strani podpisov individualnih in kolektivnih članov, podpornikov ali simpatizejev Velikega odbora (kot ga poimenuje avtor), vsega skupaj 109.185 individualnih in 1.153 kolektivnih podpisov.

Cena: 29,90 € (+ poštnina)
Mere: 16,5 × 23 cm
Obseg: 285 strani
Trda vezava

[vfb id=’77’]

Komentiraj