I. Žajdela, Družina: Ni miru brez pravičnosti

Ob 23. avgustu, evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, spominski slovesnosti v ljubljanski stolnici in Rovtah

Ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarizmov sta Slovenska škofovska konferenca in Vojaški vikariat pripravila v petek, 22. avgusta, v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja mašo in memorial. Mašo je daroval škof Andrej Glavan, pridigo pa je imel vojaški vikar dr. Jože Plut, ki je spomnil, da totalitarizmi težijo k obvladovanju vsega za vsako ceno, zato uporabljajo nasilje in močan nadzor. »Strah! V strahu rojenim, s strahom vzgojenim je še danes težko narediti korak iz sistema nadzora množice, sistema in strahu pred tem, kaj bodo rekli … strankarski kolegi in varuhi sistema, ki velikokrat pod psevdonimi bdijo v medijih in drugod. Veliko bi jih rado bilo tu, so mi rekli, pa jih ni.«

Dejal je, da nam spoštovanje človekovega dostojanstva, kritična distanca do preteklosti in ljubezen do resnice narekujejo, »da pogledamo na 20. stoletje v Evropi z vidika pravičnosti, miru, spoštovanja človekovih pravic in človeškega dostojanstva. Vsak beroči in razumni človek hitro ugotovi, da je bilo ravnanje mnogih človeka nevredno, da so bile kršene temeljne in neodtujljive človekove pravice, da je bilo teptano dostojanstvo mnogih, da je bilo zaradi vojn, povzročenih od totalitarizmov, na milijone žrtev, vsaj toliko, če ne še več, pa v obdobjih neprestanih čistk znotraj totalitarnih sistemov.«

Slavnostni govornik na spominski prireditvi je bil sekretar na Ministrstvu za kulturo Silvester Gaberšček, ki je poudaril, da je vsaka vojna, pa naj se imenuje pravična ali krivična, svetovna ali krajevna, državljanska ali verska, »v svojem bistvu triumf močnejšega in zmaga nasilja, a hkrati v isti meri hud poraz človečnosti«.

Praporščaki združenja za vrednote slovenske osamosvojitve so v spomin na žrtve prižgali sveče, slovesnost pa so z doživetim prepevanjem polepšali Marcos Fink, Lucas Somoza Osterc in Renata Vereš Klančič.

Maše za žrtve totalitarnih režimov in memoriala, ki je sledil, so se udeležili apostolski nuncij Svetega sedeža v Sloveniji Juliusz Ja­nusz, drugi predstavniki diplomatskega zbora in širšega družbenopolitičnega življenja.

Spominski odbor farnih spominskih plošč Rovte in Krajevna skupnost Rovte sta ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne, 70. obletnici postavitve spravne kapele v Rovtah in 23. avgustu, evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, v nedeljo, 24. avgusta, priredila spominsko slovesnost pri spravni kapeli v Rovtah. V Rovtah so že med drugo svetovno vojno, prvi na Slovenskem, postavili spominsko ploščo z imeni do tedaj umrlih žrtev vojne.

Več lahko preberete v Družini.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.