I. Oman, Radio Ognjišče: Sprašujem se, ali smo še na križevem potu

“Volitve, ki so bile na cvetno nedeljo pred 25 leti, smo čakali 45 let,” se spominja starosta slovenske politike Ivan Oman. Med drugim je bil prvi predsednik prve politične stranke pri nas – Slovenske kmečke zveze. Prepričan je, da je tisto, kar je nastajalo v letih 1988 in 1989, danes zelo skromno. Razloge za nezaupanje ljudi v stranke in politike vidi v medijih, samih strankah in tudi šolstvu, ki po njegovem zanemarja tako domoljubno kot državljansko vzgojo ter poznavanje tistega časa.

Oman je opozoril, da je bila cvetna nedelja tudi 6. aprila 1941, ko se je, kot je dodal, začel slovenski križev pot z narodno tragedijo. “Potem je končno prišla naslednja cvetna nedelja – z volitvami, ki smo jih želeli.” Oman se ob tem sprašuje, ali smo že prišli do velike noči ali smo še na križevem potu.

Prve povojne večstrankarske volitve v Sloveniji so tlakovale pot osamosvojitvi in demokratizaciji. “Najpomebnejši korak so bile te volitve in zmaga Demosa,” je prepričan Oman, ki je takrat popolnoma verjel v uspeh. “Zato sem na nekem sestanku že predlagal, da se dogovorimo, kdo bo ponudil mandatarja.” Večina strank, ki so se združile v Demos, je nastala v letu 1989. Že leta 1988 pa je bila prva ustanovljena Slovenska kmečka zveza. “Takrat je bil čas, ki je že napovedoval, da se socializem izteka. Prav zato je slovenska civilna družba mogla začeti stopati na noge. Prej, v totalitarnem sistemu, to ni bilo mogoče,” je pojasnil.

Zapisala: Helena Škrlec.

Več lahko preberete na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.