HDZ v peklu

Drugače kot v Sloveniji na Hrvaškem ni bilo nobenega tržiča, zato so že (tudi uradno) na voljo izidi vzporednih volitev. Sočasno so se pri sosedih spet za razliko od Slovenije očitno potrdile napovedi javnomnenjskih raziskav. Levica, zbrana v koaliciji Kikiriki (Kukuriku), slavi, HDZ si bo lizala rane po mitičnem porazu.

Prvič večina levo od sredine

Po štirih letih kaotične vladavine Iva Sanaderja in Jadranke Kosor sodba volivcev ni nič kaj prizanesljiva. Štiri stranke leve sredine – socialdemokrati, levi liberalci, upokojenci in istrski regionalisti –  bodo s 44,5 odstotka prejetih glasov greli 83 od 151 poslanskih mest v saboru, HDZ jih je skupaj z dvema manjšima strankama z dvaindvajsetimi odstotki glasov vknjižil zgolj štirideset. Kar bo tudi ob treh mandatih iz diaspore najmanj v zgodovini. Levica je po drugi strani sploh prvič po letu 1990 sama osvojila absolutno večino v hrvaškem parlamentu. To dejstvo še podčrtuje uspeh hrvaških laburistov nekdanjega narodnjaka Dragutina Lesarja, za katerega je Kukuriku premalo lev. Med zmagovalce so se vpisali še slavonski regionalisti, ki so s treh skočili na šest sedežev, in eksotični levičarski populist, katoliški duhovnik don Ivan Grubišić. Njegovo listo bosta v novem saboru predstavljala dva poslanca.

Ker si je Jadranka Kosor podobo stranke z oblikovanjem volilnih list prikrojila povsem po svoji podobi, bo sicer verjetno ostala na njenem čelu, edino pravilno pa bi bilo, da bi po neuspehu svoje vlade in potopu HDZ vzela od predsedniškega položaja slovo.