Grčiji dodatna pomoč, prvi obrok Cipru

bankaV ponedeljek so v Bruslju finančni ministri evrskega območja odobrili nove obroke finančne pomoči Grčiji v skupnem znesku 7,5 milijarde evrov, od katerih bo 4,2 milijardi izplačanih te dni, preostalih 3,3 milijarde evrov pa do junija. Pogoj, ki je postavljen Grčiji je, da izvede reforme, ki jih je obljubila mednarodnim kreditorjem.

V ponedeljek je prvo tranšo pomoči v znesku 2 milijard evrov dobil tudi Ciper, še milijarda pa bo izplačana 30. junija, so sporočili iz ESM – Trajnega sklada za finančno pomoč državam evrskega območja. Ciper bo skupno prejel 10 milijard evrov finančne pomoči, v obdobju naslednjih 3 let. Od tega bo Evropski stabilizacijski mehanizem zagotovil 9 milijard, preostalo milijardo pa bo zagotovil mednarodni denarni sklad.

»Ta pomoč bo omogočila Cipru, da pridobi na času, da bi izvedel potrebne reforme in ponovno zgradil svoje gospodarstvo na vzdržljivih temeljih«, je izjavil glavni direktor ESM Klaus P. Regling.

Posojili Cipru je namreč dano pod pogojem, da Ciper sam »primakne« nekoliko milijard evrov, kar pa mu bo uspelo le z obdavčitvijo depozitov nad 100 tisoč evri. Takšen pogoj je prvič naložen neki članici evrskega območja, ki je zaprosila za finančno pomoč EU.

Foto: tandempost.com