Grčija nujno potrebuje finančno pomoč

Grčija nujno potrebuje denar. Premier Samaras je dejal, da ga imajo samo še do 16. novembra. Obeti, da bo Grčija denar dobila so dobri. Voditelji v evrskem območju so namreč pozdravili napredek Grčije pri izvajanju programa reform, kar daje slutiti, da bo država dobila naslednji obrok pomoči, ki ga nujno potrebuje.

Evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn je dejal, da je razočaran z zamujanjem pri vbrizgavanju denarja v grško ekonomijo. »Glede na odločilno pomembnost tega vprašanja za reševanja grških malih in srednjih podjetij, ki se dušijo zaradi varčevalnih ukrepov in nezaupanja tujih vlagateljev, ne moremo sprejeti dodatnega zamujanja«, je poudaril Hahn na nedavni tiskovni konferenci v Atenah.

Pomoč Grčiji, njenim malim in srednjim podjetjem, je julija obljubila EIM, tako da bo do leta 2015 vplačala v poseben namenski fond 1,44 milijarde evrov. Samarasova vlada je postavila vbrizgavanje denarja v svoje gospodarstvo za prioriteto, posebej ko so razmere na področju nezaposlenosti, ki je julija znašala 21,1 odstotka, posebej pereče. Prav tako Grčija naslednje leto tone že 6. leto zapored v recesijo.

Grčija in banke, ki so na poti dokapitalizacije nestrpno pričakujejo obrok posojila v višini 35,5 milijarde evrov, ki bi ga naj odobrili EU in MDS. Izplačilo tega denarja je bilo blokirano junija letos, saj so kreditorji želeli počakati na nov načrt grškega varčevanja in reform.

Foto: guardian.co.uk