Gozd, potoček in staro mestno jedro

barje-crna vasKako izbrati svojo sanjsko parcelo?

Zdi se, da nepremičninski trg spi, a se morda ravno v tem času ponudi priložnost, ki jo ne gre zamuditi. Morda je napočil za vas trenutek, ko želite najti prostor za svoj bodoči dom, ali pa ste ga že našli, pa niste prepričani v svojo odločitev.

Nekoč je nekdo zapisal, da so za izbiro idealne parcele potrebne tri stvari. To niso gozd, potoček in staro mestno jedro, ampak: lokacija, lokacija in lokacija. Lokacija je edina stvar, ki je kljub neomejenim sredstvom ne moremo spremeniti. Seveda so naše želje, kot so na primer gozd, potoček in staro mestno jedro na prvem mestu, je pa še nekaj stvari o katerih moramo razmisliti in so vezane na nespremenljivi del – lokacijo.

VELIKOST PARCELE Bliže mestnemu okolju so zazidljive parcele manjše, večji faktor pozidanosti (razmerje med pozidanostjo in nepozidanostjo), kar lahko skrči naša pričakovanja o velikosti hiše na parceli.

USMERJENOST glede na smeri neba, vedute. Parcela naj z lepimi pogledi ne bo obrnjena na sever. Zavedati se moramo, da je smiselno bivalne prostore orientirati na jug in v smeri vedut.

INFRASTRUKTURA Premisliti moramo kaj bomo v prihodnji desetih letih potrebovali. Športne objekte, vrtec, šolo, morda zdravstveni dom in lekarno, ali pa le mirno okolje za ustvarjanje?

SLABE STRANI običajno prezremo, če smo se v neko parcelo zaljubili na prvi pogled. A investicija je prevelika, da bi tvegali, zato se na ponovni ogled odpravimo v slabem vremenu, dežju, vetru ali celo snegu (razmere na cesti) in takrat ko smo vstali z levo nogo.

KAJ PA CENA? Cena m² je odvisna od zgoraj naštetih faktorjev, pa tudi od komunalne opremljenosti zemljišča. Pri slabi opremljenosti bo cena nižja, a zavedati se moramo stroškov projektiranja in izgradnje priključkov ali celo vodov. Najmanj sitnosti bomo imeli, če na parceli že leži objekt s hišno številko in osnovnimi priključki, za katerega pridobimo le gradbeno dovoljenje za rušitev, ki pa je lahko v sklopu gradbenega dovoljenja za novogradnjo. Rušenje dotrajanega objekta je lahko zahtevnejše kot izgradnja novih priključkov, a je v boju z našo birokracijo nedvomno mnogo hitrejše.

Pred nakupom se o pogojih gradnje na tem zemljišču prepričamo še z lokacijsko informacijo, ki jo pridobimo na občini, običajno na oddelku za okolje in prostor. Potrebujemo le parcelno številko in katastrsko občino. Če je tu navedeno, da so v naši prostorski enoti dovoljene obrtne dejavnosti, se kasneje ne bomo mogli pritoževati, če bo sosed ob dovoljenem odmiku od parcelne meje postavil npr. delavnico za popravilo gradbenih strojev. Odpadla bodo presenečenja o obliki, etažnosti, velikosti zazidane in bivalne površine in v gradnjo bomo lahko vstopili z veliko dobre volje in prijetnih pričakovanj.

Pripis uredništva: Monika Cvirn je arhitektka v podjetju Atelje-Ambienta.

Foto: Nepremicnine.net

 

// //