Gonja proti Igorju Pirkoviču

dr. Jože Možina / foto: PrintScreen 2017_12_18

Na številna vprašanja, kako vidim gonjo proti v. d. urednika MMC Igorju Pirkoviču, odgovarjam tako: t. i. protesti proti Igorju Pirkoviču so v temelju sprevrženo dejanje političnega aktivizma, ki le še potrjuje sedaj že več kot očitno škodljivo nagnjenost vplivnega dela novinarstva na RTV v smer nazorskega enoumja, kar je velik problem za javni medij, ki ga plačujejo vsi, deluje pa ne tako. Gre za posledico načrtnega političnega kadrovanja, tako da nazorska sestava programskih delavcev pač niti približno ne odraža nazorskega spektra slovenske družbe.

Dosedanja urednica Kaja Jakopič je ovirala objavljanje tistih tem, ki so kritične do leve opcije

Splošno znano in temeljno dejstvo je, da kolega Pirkovič, kot urednik ali kot pomočnik direktorja TVS nikoli ni politično niti drugače omejeval novinarskega dela, ampak nasprotno, vedno je delal za politični in nazorski pluralizem v programih TV Slovenija. To kreatorji protestov zelo dobro vedo. In če v tem primeru protestirajo, gre za nasprotovanje temu, da bo na spletnem portalu javne RTV več različnih informacij, ne manj kot sedaj, ko je urednica Kaja Jakopič dokazljivo ovirala, ignorirala in omejevala objavljanje tistih tem, ki so kritične do leve politične opcije ali komunističnega režima. Ne bo pa presenečenje, ko bodo v bran »nedopustnim pritiskom na javno RTV« znova planili tisti, ki jim je spletni portal javne televizije v večji meri služil. Npr. Levica, SD, kolesarji, ki so imeli za svoje petkove proteste brezplačno brezkončno medijsko sponzorstvo javnega medija MMC.

Za aktiviste ni problem, da je portal malo bran, da je le naš

Da smo konkretni: kaj se bo, upam spremenilo? Morda bom tudi na MMC lahko dostojno objavil ekskluzivno pričevanje stoletnega partizana Cizla, zadnje neposredne priče povojnih pomorov komunističnih oblasti, kar je urednica Kaja Jakopič sprenevedavo zavračala. Potem pa ga je objavil konkurenčni medij. Prav tako tudi povzetke mojih ali Pirkovičevih oddaj, ki jih je MMC ignoriral, čeprav bi s tem zadovoljil interes bralcev. Tako ni čudno, da je portal, ki je bil v času najinega vodenja TVS na drugem mestu v državi, po branosti zdrsnil na peto mesto. A to za aktiviste ni problem, očitno je važno le, da je portal naš.

Igor Pirkovič bo kot urednik skrbel, da bo javnost ažurno seznanjena z aktualnimi temami tako z desne kot z leve

Pričakovati je, da bomo pod urednikovanjem Igorja Pirkoviča bolj ažurno seznanjeni s temami, ki so bile za Kajo Jakopič tabuizirane ali minimalizirane. Se pravi, bralci in uporabniki MMC se nimajo česa bati, kot dobro poznam principe dela kolega Igorja Pirkoviča, ki je tudi pravnik s pravosodnim izpitom. Uporabniki MMC bodo lahko prebrali več različnih stvari kot do sedaj, ne manj. In za bralce gre.

To, da so t. i. protestniki za svojega prvega govorca uporabili najbolj žaljivega levičarskega ekstremista, pa že v temelju pokaže, da ne mislijo resno, da gre za nazorno hipokrizijo. Hecno je tudi, kako usoda novinarskega dela na RTV skrbi udeleženko gonje proti Igorju Pirkoviču, nekdanjo urednico, ki je dokumentirano sodelovala pri cenzuri dokumentarca o revolucionarnem nasilju. Znova hipokrizija. Nazorski prostor na javni RTV je treba odpirati, širiti, ne zapirati. Igor Pirkovič je gotovo korak v to smer.

Dr. Jože Možina, novinar TV Slovenija