GO v Celju pod geslom Vedno pripravljeni, ob tem tudi maša narodov

Logotip Gasilske olimpijade v Celju

»V imenu celjskega škofa dr. Maksimilijana Matjaža in Cerkve v Sloveniji se zahvalim organizatorjem Gasilske olimpijade Celje 2022, da so v program olimpijskega dogajanja, ki ima ne le evropske, ampak tudi svetovne razsežnosti, vključili tudi mašo narodov, ki nagovarja in povezuje gasilke in gasilce, ki pripadajo različnim krščanskim Cerkvam in drugim verskim skupnostim, saj prav duhovno-verski in humani vidik spada h konstitutivnim elementom gasilske službe, ki je v svojem bistvu služba bližnjemu.«
S temi besedami je upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek v petek, 22. julija, v okviru Gasilske olimpijade Celje 2022 v stolnici sv. Danijela v Celju uvedel t. i. mašo narodov z ekumenskim pridihom in sodelovanjem gasilk in gasilcev različnih reprezentanc.

Gasilsko olimpijado je odprl predsednik Republike Slovenije

Mesto Celje je namreč med 17. in 24. julijem gostilo Gasilsko olimpijado 2022 v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije. To je bil največji oz. izjemen gasilski dogodek v Sloveniji in je prispeval k promociji naše države in še večji prepoznavnosti knežjega mesta. Žal je nesrečno sovpadel z obsežnimi požari na Krasu, ki so tako iz objektivnih razlogov nekoliko zasenčili dogajanje v Celju. Na olimpijadi so gasilci preizkušali pomembne veščine, znanje pa vsekakor dokazujejo, so ga in ga bodo dokazovali na intervencijah.

Uvodna slovesnost je bila v sredo, 20. julija, s prižigom olimpijskega ognja in slavnostnim govornikom, predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem, v soboto, 25. julija, zvečer pa se je z zadnjimi tekmovanji in sklepno slovesnostjo na nogometnem stadionu Z’dežele končala gasilska olimpijada. Udeležilo se je je tri tisoč tekmovalcev (198 ekip, med njimi 19 ekip, ki so sestavljale slovensko reprezentanco) iz 20 držav, mesto je v teh dneh obiskalo okoli deset tisoč domačih in tujih gostov. Priče so bili številnim gasilskim dogodkom: športnemu tekmovanju, animacijam za otroke, turistični ponudbi, razstavam, predstavitvam in koncertom. V mestnem središču je bilo skupno približno štirideset različnih dogodkov.

Udeležba pri maši narodov je bila tudi ekumenska in medverska

Maša narodov je bilo izredno bogoslužje. Med udeleženci pa so bili predstavniki Vojaškega vikariata, krščanskih Cerkva in verskih skupnosti v Sloveniji, vodstvo Gasilske zveze Slovenije ter člani gasilskih delegacij evropskih in zunajevropskih držav, ki so pri njem tudi aktivno sodelovali. Prošnje za vse potrebe so izrekli v slovenskem, italijanskem, nemškem, hrvaškem in poljskem jeziku. Slavnostni zbor je s petjem bogatil Moški pevski zbor Vojnik.
Škof Lipovšek je v pridigi namenil prvo pozornost in skrb »gasilkam in gasilcem, ki jih je na tisoče in se borijo z uničujočimi požari pri nas na Krasu, v sosednji Italiji, na Hrvaškem in drugod po svetu, in to za ceno biti pripravljen dati svoje življenje za sočloveka v stiski in nevarnosti, kar se je dobesedno zgodilo v sosednji Italiji, ko je padajoče drevo ubilo pripadnico Civilne zaščite«. Zahvalil se jim je za to izredno pripravljenost, pomagati sočloveku v stiski in nevarnosti.

Škof Lipovšek: Gasilska olimpijada je pomembna, ker nagovarja veliko ljudi, ki so odkrili zaklad: biti pripravljen za sočloveka v stiski

V nadaljevanju pa je spomnil na dva dogodka v letu 2022, ki imata svetovne razsežnosti. Prvi je žalosten: vojna v Ukrajini. Drugi, nadvse pomemben in upanja poln, pa je Gasilska olimpijada Celje 2022.
Zakaj je to tako pomembno? »Zato, ker nagovarja veliko ljudi, mladih, srednjih let in starejših, ki so odkrili zaklad, ki so odkrili smisel življenje, ki je v pripravljenosti ‘biti za, biti za sočloveka’, posebej za sočloveka v stiski, v nesreči, v okoliščinah, ko je potrebna človeška bližina in pomoč. To ste vi, gasilci in gasilke po širnem svetu,« je še posebej poudaril.
Zahvalil se jim je, ker so »v tem zmedenem svetu tako rekoč edina svetla točka, ki govori, da nas Bog ni zapustil, ampak vedno znova budi in vabi dobre in plemenite ljudi, da se postavijo v službo sočloveku.«
Nagovor pa je škof Lipovšek sklenil z besedami: »Tudi po meni, tudi po moji gasilski službi naj bo na tem svetu več dobrote, več miru, več varnosti, prijateljstva, razumevanja in sodelovanja med ljudmi in narodi. Naj nam k temu pripomoreta gasilska olimpijada in maša narodov.«

Geza Filo se zahvaljuje za gasilce, ki s svojim delom uresničujejo evangeljsko zapoved ljubezni do sočloveka

Ob koncu maše so navzoče nagovorili upokojeni škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Filo, paroh Srbske pravoslavne cerkve v Celju Goran Šljivić, imam Islamske verske skupnosti v Celju Nazif Topuz ter predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, ki je škofu Lipovšku ob tej priložnosti izročil v spomin srebrnik olimpijade.
Upokojeni evangeličanski škof Geza Filo je poudaril: »Gasilska olimpijada Celje 2022 je dogodek, ki združuje gasilce od blizu in daleč in Slovenijo postavlja na svetovni zemljevid gasilstva. Zato se želimo predvsem zahvaliti dobremu Bogu za požrtvovalno delo gasilk in gasilcev in prosimo, da bi še naprej ohranjali pogum, požrtvovalnost in nesebično služenje bližnjemu, kar pomeni najbolj pristno uresničevanje osnovne evangeljske zapovedi ljubezni do Boga, sočloveka in samega sebe.«

Paroh Srbske pravoslavne cerkve je bil tudi gasilec, tudi predsednik GZS je vesel, da je član te organizacije

Celjski paroh Šljivić je poudaril, da nam je »v čast, da v Celju obeležujemo in smo deležni gasilskih urjenj, te velike olimpijade« Posebej je pozdravil ekipe iz Srbije in zaželel, da odnesejo iz Celja lepe in trajne spomine. Prav tako Gasilsko enoto Sežana, v kateri je bil tudi nekoč gasilec, na kar je ponosen in hvaležen za to.
Imam Nazif Topuz je izrazil »veselje, da so se predstavniki različnih Cerkva in verskih skupnosti zbrali na tem dogodku, s katerega bodo poslali sporočilo medsebojnega sožitja in sobivanja«. Opozoril je na čas negotovosti. Zato se moramo še povezati v skupnost, »ki bo zmožna prepoznati klic na pomoč ljudi in jim bo tudi pomagala. Zato naj nam bodo takšni dogodki navdih za družbo enakih možnosti in priložnosti za vsakogar«.
Predsednik GZS Janko Cerkvenik je najprej dejal, da so se tokrat pravzaprav zbrali, da potrdijo moto te olimpijade Vedno pripravljeni, in kar so s to slovesnostjo tudi naredili. »Vesel sem, da sem član te organizacije, ki resnično goji vse prvine evangelija, in želim si, da bomo to gasilci tudi v prihodnje zagovarjali in uresničevali.« Še posebej pa je spomnil na prvo Florjanovo mašo, ki sta jo skupaj s škofom Lipovškom izvedla v samostojni Sloveniji in imata kar nekaj sledilcev.

Avtor fotografij je Jože Potrpin.