Gmail ni dovolj varen za ameriški univerzi

Ameriški univerzi University of California in znamenita Yale University sta prenehali uporabljati e-poštno storitev GooglaGmail. Na Kalifornijski univerzi je Gmail uporabljalo že 30.000 članov osebja, a ga na celoten kampus ne bo razširila. Razlog: sistem e-pošte ni dovolj varen in ne nudi dovolj zasebnosti, glede na njihove standarde. Veliko polemik in zaskrbljenost je v zadnjem času povzročila socialna komponenta Google Buzz, ki jo je Google avtomatsko dodal v Gmail in bi bil lahko izvor zasebnostnih in varnostnih težav.

Gmail pa je še vedno izjemno priljubljen zaradi nizkih stroškov in velike uporabnosti v mnogih šolah in lokalnih okoljih. Lansko leto ga je začela uporabljati mestna oblast v Los Angelesu.

V Sloveniji ni prav veliko večjih podjetij, ki bi zaupala svoje podatke Googlu, četudi bi jim to precej znižalo stroške in povečalo uporabnost. Mali igralci na trgu in zasebniki teh skrbi očitno nimajo in ga s pridom uporabljajo. Kaj pa vi menite o varnostnih mehanizmih “strica” Googla?

Vir: Mashable