Finance: Ministrski piar za osebna pojasnila Jakiča

Preiskave se ne tičejo njegovega dela kot člana vlade, kar je obrambni minister po kriminalističnih preiskavah tudi večkrat poudaril

Potem ko smo danes v Financah objavili zahtevo oddelka za preiskovanje in pregon oseb s posebnimi pooblastili specializiranega državnega tožilstva, da posredujemo vse fotografije, ki smo jih posneli na tiskovni konferenci obrambnega ministra Romana Jakiča po hišnih preiskavah 12. decembra lani (več v članku Zahteva, da tožilcem pošljemo fotografije s tiskovke Romana Jakiča), je član Pozitivne Slovenije svoje pojasnilo objavil kar na uradni spletni strani ministrstva za obrambo.

Kriminalistične preiskave zoper Jakiča in njegova poznejša ovadba zoper neznanega storilca se ne nanaša na delo, ki ga Jakič opravlja na ministrstvu za obrambo. To je Jakič po preiskavah tudi večkrat poudaril in s tem argumentiral tudi, zakaj ne bo odstopil do vložitve obtožnice.

Spomnimo, NPU preiskuje Jakiča zaradi domnevne fiktivne pogodbe, ki jo je v času vodenja Zavoda Tivoli sklenil z Grepom, s čimer naj bi zlorabil položaj pri gospodarski dejavnosti. Po 240. členu kazenskega zakonika je za tovrstne zlorabe zagrožena kazen zapora do osem let, za kaznivo dejanje preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti po 230. členu kazenskega zakonika pa do tri leta zapora. Jakič v času domnevno kaznivega dejanja sicer ni bil član vlade, drži pa, da je zaradi predkazenskega postopka dodatno načel kredibilnost vlade Alenke Bratušek.

Več lahko preberete na Financah.