F. Koncilija: Praznik stolne župnije Novo mesto

novo mesto praznik
Foto: Franci Koncilija.

Doživeto druženje v pripadnosti oltarnemu občestvu

Preteklo nedeljo dopoldan, 5. oktobra 2014, verniki novomeške stolne župnije niso liturgično praznovali samo rožnovensko in katehetsko nedeljo, ampak tudi tako imenovani župnijski dan, ki so ga obhajali pod geslom »Smo ali nismo živo Kristusovo občestvo?« Ob tej priložnosti je izšel tudi župnijski zbornik Naša župnija, ki v sliki in besedi prikazuje utrip farnega občestva od lanskega župnijskega dne do danes.

Po slovesnem bogoslužju se je okoli enajste ure začelo slavje na župnijskem dvorišču, ki se ga je udeležilo več kot sto župljanov. Lansko leto je na podobni prireditvi ves čas lilo kot iz škafa, letos pa je popoldne izza koprenastih oblakov posijalo sonce in še dodatno dvignilo prijetno druženje in razpoloženje vseh udeležencev. V zanimivem in kulturno bogatem programu, ki so ga pripravili člani župnijskega pastoralnega sveta pod vodstvom Anice Mušič, ter skupine mladih zakoncev, je najprej nastopil harmonikar, ki je s svojimi vižami poskrbel za pristno in prijateljsko vzdušje. Program pa sta v pogovoru z moderatorjem na začetku popestrila tudi znani pevec narodno- zabavnih pesmi Boris Kopitar in najuspešnejši slovenski maratonec in olimpijec, Novomeščan Primož Kobe.

Po kosilu sta se začela bogat srečelov, tombola in »srčkov ples«. Višek celotnega praznovanja Župnijskega dne pa so prisotni doživeli v raznovrstnem kulturno – zabavnem delu srečanja. Kviz, ki je bil dokaj zahteven, je bil razdeljen na pet sklopov in sicer: Sv. pismo, Kapiteljske anekdote, Ugani kdo je svetnik, Poznavanje slovenskih krajev in odkrivanje pomena narečnih besed. Vse do razglasitev rezultatov, so bile tekmovalne skupine v dokaj enakopravnem položaju, zmagali pa so najboljši in najuspešnejši. Srečanje je trajalo do poznih popoldanskih ur, udeleženci pa so bili enotnega mnenja, da so takšna srečanja potrebna, saj utrjujejo povezanost oltarnega občestva stolne novomeške župnije, ki jo že od leta 2006 uspešno vodi župnik dr. Silvester Fabijan.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.