F. Feltrin, Radio Ognjišče: Bomo po 22. letih naše samostojnosti strnili vrste?

Ko sem v ponedeljek gledal začetek 15. seje Državnega zbora in ko je predsednica vlade odgovarjala na poslanska vprašanja sem si zamislil, kaj nas še čaka ob taki aroganci najvišjih predstavnikov oblasti. Da vladi opozicijski poslanci postavljajo tudi neprijetna vprašanja je jasno. Predsednica vlade in njeni ministri, pa naj bi nanje odgovarjali z veliko mero prepričljivosti in strpnosti. To me je še posebno zmotilo zato, ker je gospa v času, ko je prevzemala vodstvo vlade, obljubljala, da v njeni vladi ne bo gledanja za nazaj in ne bo več osebnih zamer ter podtikanj. Danes pa smo priča njeni aroganci in nepotizmu kakršnega ni zmogel noben dosedanji predsednik preteklih vlad.

Zato se smemo vprašati, ali bo sedanja vlada prevzela odgovornost za stanje, ki je tukaj in zdaj in ne bo vse slabosti prelagala na preteklost. Pred meseci, ko je predsednica vlade z nekaterimi ministri sedanje vlade, še sedela v poslanskih klopeh, na strani opozicije so iz njihovih ust letele same kritike in trditve kako bi moralo biti in kako bi oni to bolje storili. Žal je predsednica Alenka Bratušek, ko se še ni dobro usedla vladne sobane, že obrnila krmilo in ladjo z imenom »slovenska politika« usmerila po kurzu, ki ga usmerjajo nostalgiki komunistične doktrine. Šele po kratkem pogovoru s politiki v Bruslju je krmilo obrnila v smer, ki jo je začrtala tako kritizirana vlada Janeza Janša. Do kam in koliko čas še, pa je že drugo vprašanje?

Neverjetno kako pro-vladni mediji v času »Alenkinega« vladanja kar tekmujejo kdo bo javnosti najprej postregel z vse bolj nepomembnimi in oddaljenimi novicami in le malo, ali skoraj nič, o deli in načrtih leve vlade, kaj šele o predsednici vlade, kot smo bili to navajeni v času pretekle vlade. Če pa že, pa je poročanje v superlativih. Kar pa je slabega pa se ve, da je vsega kriva vlada Janez Janša. Stranke in ministri, ki so bili z njim v vladi, sedaj obračajo plašč po vetru, ki ga delajo strici v ozadju, da so tudi oni soustvarjali dobre in tudi slabe predloge pretekle vlade, pa nič. Kot, da jih tam ni bilo. V Janševi vladi namreč.

Seveda so za današnje takšno stanje v državi veliki meri krivi tudi vladni in državni uslužbenci, ki so brez lastnega strokovnega stališča. Za vsako vlado delajo le po naročilu, da lahko še naprej mirno sedijo v varnem zavetju in zatajevanju lastne strokovnosti ter resnice. V zahodnih demokratičnih državah vladne in državne službe opravljajo delo strokovno, ne glede na barvo vlade. Tudi Alenka in njeni ministri so iz poslanskih klopi govorili o sami strokovnosti in superlativih.

Prav tako je zanimivo, da v času Alenkine vladavine ni več vstajnikov. In več kričanja po slovenskih mestih, »Dol s korupcijo, dol s politiki!« itd.. V sindikatih so se vodilni poskrili v svoje kabinete in se zleknili v udobne sindikalne fotelje. Le občasno, kot po naročilu iz ozadja dovolijo, da se v javnosti oglasi kakšen še ne preveč javno poznan obraz sindikalista, da prebere kratko izjavo. Na primer, da se ne strinjajo s predlaganimi obdavčitvami in obremenitvami slovenskega gospodarstva. In to je vse. Vstajniki pa, med katerimi je bilo žal, veliko število dobro plačanih javnih uslužbencev ter predstavnikov političnih strank, ki so v času pretekle vlade divjali po slovenskih mestih sedaj kot, da čakajo novih navodil kje in koga je potrebno izbrisati iz političnega parketa. Sicer pa to delajo tudi nekateri slovenski sodniki, ko jim vodstvo sodne veje oblasti pove in zaukaže koga je potrebno obsoditi in koga izpustiti.

Po dolgem času so se oglasili slovenski pisatelji, da bodo organizirali vse slovensko vstajo, in to na praznik Dneva državnosti. Nič narobe, če bi jo razglasili kakšen drugi dan ali takrat, ko bi jim res pretila nevarnost njihovega obstoja. Ker nič od tega ni si upam trditi, da gre le za mazanje praznika, ki je ne le simbol, slovenske državnosti pač pa 22. rojstni dan slovenskega naroda. Praznik po katerem so hrepeneli naši dedje in pradedje. Ob vsem tem se nehote vprašam, kje so tisti pisatelji, ki so sooblikovali osnutek slovenske ustave in njene državnosti? Smo bili ob plebiscitarni odločitvi res tako enotni? Bomo ob proslavi dneva državnosti spet strmeli v simbole, ki so jih nosili krvniki naših očetov, bratov in sester, po drugi svetovni vojni in agresorji po razglasitvi slovenske samostojnosti? Bo predsednica spoštovala slovensko ustavo in njene določbe, kot je zaprisegla ter prihod simbolov komunistične preteklosti prepovedala?

Več: Radio Ognjišče