Evropske države niso zavezane k priznavanju homoseksualnih porok

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je zavrnilo zahtevo dveh homoseksualcev iz Avstrije da bi se poročila. Po mnenju sodišča Evropske države niso zavezane temu da bi morale dovoliti poroke homoseksualnih parov.

Kot je sodišče pojasnilo svojo odločitev, člen 12 Konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki se nanaša na pravico do poroke, voditeljev držav ne zavezuje k omogočanju možnosti poroke za homoseksualce pare. S tem ko je zakonska zveza opredeljena kot skupnost moškega in ženske, se nikakor ne kršijo človekove pravice, kot so zapisane v Konvenciji človekovih pravic in temeljnih svoboščin Sveta Evrope. Kot sicer piše v omenjenem členu, imajo moški in ženske, zreli za zakon, pravico skleniti zakonsko zvezo in ustanoviti družino v skladu z domačimi zakoni, ki urejajo uveljavljanje te pravice. Med 47 državami članicami Sveta Evrope v 21 že veljajo zakoni, ki dovoljujejo sklenitev istospolnih civilnih partnerstev. V šestih državah pa so mogoče homoseksualne poroke .

Primer sta sprožila 48-letni Horst Michael Schalk in njegov partner, 50-letni Johann Franz Kopf z Dunaja, ki se že od leta 2002 z avstrijskimi pravosodnimi organi zaman borita, da bi se lahko poročila. Na koncu sta se obrnila še na sodišče v Strasbourgu.