Evropska unija: napovednik dogajanj med 15. in 19. oktobrom

V ponedeljek se bo v Evropskem parlamentu, ob 20-letnici skupnega trga, pričel teden posvečen enotnemu evropskemu trgu. To je posebna priložnost za izmenjavo mnenj in pogledov med prebivalci EU, poslovneži, delničarji in prestižnimi gosti, kot bosta na primer predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in evropski komisar za notranji trg in storitve Michael Barnier.

Evropska komisija bo v znamenju Evropskega tedna malega in srednjega podjetništva (European Week of SME) izdala SME Performance Review 2012. Publikacija predstavlja glavne kazalce na področju delovanja malih in srednjih podjetij v EU, kot so število podjetij, število zaposlenih, finančni kazalci, dodana vrednost ipd. Publikacija tudi navaja ukrepe za podporo delovanju malih in srednjih podjetij. Cilji Evropskega tedna malega in srednjega podjetništva so ponuditi informacije o načinih na katere EU kot tudi nacionalne, regionalne in lokalne oblasti ponujajo podporo mikro, malim in srednjim podjetjem, spodbujati podjetništvo, da bi več ljudi, posebej mladih, resno razmislilo o možnostih podjetniške kariere ter dati priznanja podjetjem za njihove prispevke k blaginji, zaposlovanju, inovacijam in konkurenčnosti.

V ponedeljek se bodo v Luksemburgu sestali tudi zunanji ministri članic EU. Najavljen je tudi govor našega zunanjega ministra Karla Erjavca, da bi Slovenija predstavila svoje poglede v zvezi z odprtimi vprašanji s Hrvaško.

V torek se bodo v Luksemburgu sestali ministri za evropske zadeve. Glavna tema bo Večletni finančni okvir (VFO), sedemletni proračunski okvir EU za obdobje od leta 2014 do 2020. Na temo VFO okrog katerega se vedno vodijo žolčne razprave med državami članicami je sklicano tudi izredno zborovanje, ki bo 22. in 23. novembra. Cilj tega zborovanja bo doseči dogovor o tem pomembnem vprašanju, da bi se lahko voditelji EU na svojem decembrskem srečanju posvetili prihodnjemu ustroju Ekonomske in monetarne unije.

V sredo bo Evropska komisija predstavila strožja merila za bio goriva, da bi ta goriva zagotovila znotraj EU, v primerjavi z bencinom in dizlom, mnogo večje varovalne učinke zoper delovanje tople grede.

V četrtek in petek se bodo v Bruslju sestali voditelji Evropske unije. Glavna tema srečanja bo ekonomska politika in spremembe Ekonomske in monetarne unije (EMU). Na tem srečanju se ne bo sprejemalo odločitev, temveč se bodo preučevale rane ideje in predlogi za temeljito prenovo evrskega območja, da bi se v prihodnje izognili krizam kot je zdajšnja. Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy bo voditeljem predstavil začasno poročilo o prihodnjem videzu evrskega območja, ki ga je pripravil v sodelovanju s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom, predsednikom ECB Mariom Draghijem in vodjo evroskupine Jeaneom-Claudeom Junckerjem.

Vir: Press and Communication – Cabinet of EPP Group in European Parliament

 

Foto: ec.europa.eu