Tomšičev sindikat je zrasel iz delavstva, njegovo moč je pokazala litostrojska stavka

Predsednica sindikata KNSS – Neodvisnost Evelin Vesenjak Foto: I. Gošte

Tokratni intervju z Evelin Vesenjak, predsednico sindikata KNSS – Neodvisnost, smo posneli v prijetnem okolju Medijskega gradu na Izlakah, kjer je otroštvo preživljal Janez Vajkard Valvasor.

Tomšičev sindikat je zrasel iz delavstva, njegovo moč je pokazala litostrojska stavka

Dobršen del oddaje se je sukal še okrog ene pomembne osebe, za katero smo prvič slišali v času litostrojske stavke. Beseda je tekla o legendarnem sindikalistu Francetu Tomšiču, ki nas je žal pred leti zapustil. Tole je ena izmed njenih misli o Tomšiču, ki seže v čase pred osamosvojitvijo: »Ustanovil je sindikat, ki je zrasel iz delavstva. Večina članov je bila iz vrst delavcev. Kakšna je bila njihova moč, je pokazala litostrojska stavka.«

Tomšič pa ni bil le sindikalist, bil je tudi prvi predsednik stranke SDS, nekdaj SDZS, Socialdemokratske zveze Slovenije. Tudi o tem je tekla beseda. V nadaljevanju je Evelin Vesenjak spregovorila, kako je spoznala Franceta Tomšiča, kdaj se je priključila njegovemu sindikatu, kakšna je po Tomšičevem odhodu sindikalna zapuščina in tudi, kdo vse so sindikat vodili po njegovem odhodu s predsedniškega mesta. To so bili Slavko Kmetič, Drago Lombar in zdaj Evelin Vesenjak. Slišali boste tudi, zakaj je prišlo do izrednega sindikalnega kongresa, na katerem so na predsedniškem mestu zamenjali Slavka Kmetiča.

Evelin Vesenjak pričakuje velike spremembe na političnem polju

Vesenjakova je predstavila tudi svoj pogled na čas epidemije, ki je marsikateremu delavcu nenaklonjen. Tudi sindikatom, saj meni, da z vlado in resornim ministrom v tem času ni pravega socialnega dialoga. Za konec dodajmo še njene besede: »Morda je čas za velike spremembe na političnem polju. Predvsem je pa čas, da se nekateri umaknejo v ozadje.«

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.