Zvjezdan Radonjić, enfant terrible pravosodja

Zvjezdan Radonjić, enfant terrible pravosodja. Screenshot MMC

Smejoči ljubljanski župan je zadnjič ob gledanju oddaje Tarča na nacionalki globoko pozelenel. Pred teve kamerami je spregovorila vrsta podizvajalcev pri gradnji dvorane Stožice, ki jo je njegov krog debelo opetnajstil. Toda potem se je zgodilo presenečenje. Kdor je ta prispevek iskal na uvodni spletni strani RTV SLO, ga ni našel. Pomembnejši so bili celo prispevki o usklajevanju pokojnin, odpoved stavke na upravni enoti Ljubljana in o Alenki Bratušek, ki bo začasno dvojna ministrica. Najbolj prodorne oddaje ni promovirala sama nacionalka, ampak Nova 24TV.

Kot da ima Zoran Janković tudi v medijih vrsto zaveznikov, ki bdijo nad zaščito njegovega dobrega lika. No, razpoka znotraj nacionalke se vseeno širi, nova Tarča prinaša najbolj smiselno vprašanje. Kaj so počeli v zadevi tožilci in kriminalisti skorajda desetletje? Seveda se tu odpira še drugi aspekt, kdo je izbiral tožilce za preiskovanje rabot Jankovičev. Kako da se tega ni lotil definitivno najuspešnejši tožilec v preganjanju gospodarskega kriminala Jože Kozina?

Zvjezdan Radonjić, enfant terrible pravosodja

A prvi problem pravosodja je enfant terrible sodnik Zvjezdan Radonjić, ki je v intervjujih dejanje svojega nadrejenega, ki ga je dal v disciplinski postopek, označil kot psihopatsko pogačnikovo udbo-mafijsko pobudo. Ni kaj, nespodobno zmerjanje.

Pred pol stoletja je na svetovnem hokejskem prvenstvu češko-slovaška reprezentanca premagala Sovjetsko zvezo. To v Pragi in drugih mestih ni sprožilo le evforije, ampak tudi nasilne demonstracije nad poslovalnicami ruskega Aeroflota in nad kasarnami, v katerih so bili nameščeni vojaki Sovjetske zveze. Sovjetski in tudi slovenski časniki so demonstracije označili kot protisovjetsko histerijo. Absolutno drži, toda to je bil le naravni odziv na poprejšnjo okupacijo in zatrtje praške pomladi, ki jo je izvedel sovjetski vrh. Če te okupirajo, ti vmes ugrabijo predsednika vlade Aleksandra Dubčka, ti namestijo vojaške čete, je to navadna gesta civilizacije, ostre demonstracije pa so nesprejemljivi izliv bestialnostim???

Pripor Milka Noviča so argumentirali, da obstaja ponovitvena nevarnost. Mrtvega, naj bi še enkrat umoril!??  

In kako naj reagira sodnik, ki je s sodbo oprostil žrtev najbolj škandaloznega sodnega procesa zadnjega desetletja, kjer so obtoženega Milka Noviča držali v priporu tri leta zaradi domnevnega umora direktorja Kemijskega inštituta iz maščevanja. Njegov pripor pa argumentirali, da obstaja ponovitvena nevarnost. Mrtvega, naj bi še enkrat umoril!?? In med ponovnim sojenjem je vodja sodišča zoper sodečega sodnika Radonjića uvedel disciplinski ukrep zaradi njegovega načina sojenja.

Sodniki, ki so pred tem vodili pravno blamažo, ki jo je potem razveljavilo najvišje sodišče, niso bili deležni nikakršnih sankcij, Radonjić pa je primer sodnika, ki uničuje ugled sodstva.

Stanko Omerzu, sodnik, ki nastopa kot klasični mafijec

V Mariboru se je ravnokar na prvi stopnji končalo sojenje sodniku Stanku Omerzuju, ki je bil obsojen na dvoletno pogojno kazen zaradi zalezovanja bivše ljubice. Med drugim ji je poslal SMS: “Spakiraj iz Slovenije, sicer te bodo Albanci ven odnesli v krsti.”

Sodnik, ki nastopa kot klasični mafijec. Sodnik, ki je nonšalantno ignoriral sodišče. Najprej se mu je izmikal, na koncu pa je po zagovoru odšel iz dvorane, ne da bi poslušal razglas sodbe. In ta mož je še naprej predsednik delovnega sodišča v Mariboru.

In kako je ravnal Sodni svet, ki je za sodnika Radonjiča izrekel disciplinsko grajo zaradi njegove kritike nadrejenih ob branju sodbe v zadevi Novič? Sodni svet je suspendiranega predsednika mariborskega delovnega sodišča Stanka Omerzuja, ki se je zaradi obtožb o zalezovanju znašel v kazenskem postopku, oprostil obtožb o kršitvi ugleda sodnega poklica in oviranju sodnega postopka. Sodna hierarhija brani svoj osebni ugled, ne pa ugleda sodstva.

Vir: Mladina 41 / 11.10.2019, str. 16