K. Kenda, OZS: Državno prvenstvo v orientacijskem teku na zahtevnem kraškem terenu

Nuša Jeram proti cilju Foto: Monika Ravnikar (OZS)
Nuša Jeram proti cilju Foto: Monika Ravnikar (OZS)

Državno prvenstvo Slovenije: Mladinka Nuša Jeram in Jure Zmrzlikar presenetila vso konkurenco

Vransko, 20. 9. 2014 – Na državnem prvenstvu v orientacijskem teku je med ženskami slavila Nuša Jeram (OK Azimut), med moškimi pa je vso konkurenco presenetil Jure Zmrzlikar (OK Komenda). Skoraj 500 ur treninga v letu 2014 se mu že obrestuje.

Jure Zmrzlikar je zmagal s časom 89:29 pred Andražem Hribarjem (OK Brežice) in Jernejem Zormanom (OK Komenda). Na skoraj dvakrat krajši progi je s časom 69:32 v ženski eliti slavila še ne 18-letna mladinka Nuša Jeram iz Cerknega, ki je bila boljša od Ane Pribaković Borštnik (OK Tivoli) in Mojce Foški (OK Polaris).

Državno prvenstvo v štafetah: Zgodovinski zmagi Ljubljančanov in Kamničank 

DP štafete - Ekipa OK Tivoli Foto: Monika Ravnikar (OZS)
DP štafete – Ekipa OK Tivoli Foto: Monika Ravnikar (OZS)

Vransko, 21. 9. 2014 – Na državnem prvenstvu v orientacijskem teku v štafetah sta prvi mesti pobrala kluba, ki se doslej še nista okitila z zlatom. Med moškimi so zmagali člani OK Tivoli (Andrej Borštnik, Jan Dovč in Žan Luka Šumečki), med ženskami pa Kamniški OK (Mojca Flerin, Lidija Hribar).

Nad Vranskim, na zahtevnem kraškem terenu, prepredenem z vrtačami, skalami in podrtim drevjem, so se se najboljši slovenski orientacisti danes s kompasom in podrobno karto pomerili v štafetah. Moške ekipe s tremi člani so se pomerile na 3,4km dolgi progi z 200m vzpona, dekleta pa z dvočlanskimi ekipami na 2,8km dolgi progi s 150m vzpona. Tekma je štela tudi za državno prvenstvo Hrvaške.

Med moškimi je odločilno razliko v drugi predaji naredil Jan Dovč (OK Tivoli), ki je svoje moštvo pripeljal do več kot 5-minutnega vodstva. OK Tivoli je na koncu suvereno zmagal z več kot 5 minutami prednosti prek OK Komenda in OK Azimut Cerkno-Idrija. Samo 19 sekund pa je ločilo Kamničanki Mojco Flerin in Lidijo Hribar od zasledovalk iz OK Polaris. Mojca Flerin, ki ji je kljub poškodbi gležnja v prvi predaji uspelo za skoraj 3 minute prehiteti konkurenco, je svojemu klubu zagotovila prvo zmago v zgodovini prvenstev. Na tretje mesto sta osvojili mladinki Lara Gantar in Nuša Jeram iz OK Azimut Cerkno-Idrija.

Orientacijski tek – atraktiven šport

Orientacijski tek je športna panoga, v kateri morajo tekmovalci s pomočjo kompasa in izjemno podrobne karte v čim krajšem času premagati progo, ki večinoma poteka po gozdnih brezpotjih. Tekmovalci morajo najti pravo ravnotežje med hitrostjo branja karte, spremljanja terena in odločitev o izbiri najhitrejše poti na eni strani, ter hitrostjo teka na drugi. Elitna moška kategorija se je tokrat na državnem prvenstvu recimo spopadla 8,5 km dolgo progo, ki je vsebovala 500 m vzpona. Gibanje po terenu pa je po letošnji požledi oviralo podrto drevje in zahteven kraški teren s precej kamnito podlago.

Besedilo: Klemen Kenda (OZS)

Foto: Monika Ravnikar (OZS), Boštjan Čerin