Domovina: Luka Mesec bi nedemokratično združeval Združeno levico

V Iniciativi za demokratični socializem (IDS), eni izmed treh strank, ki tvorijo Združeno levico, se dogajajo stvari, ki jih nekateri ocenjujejo za nedemokratične, mnogi pa zanje uporabljajo še precej trše izraze.

Spor se odvija okrog predloga vodstva na čelu s koordinatorjem Luko Mescem, ki želi sprejeti sklep, ki bi omogočil združevanje treh strank Združene levice v novo eno stranko, čemur pa se zdi, da nasprotuje večina članstva IDS.

Ko je vodstvo to ugotovilo, naj bi najprej z nesklepčnostjo sabotiralo aprilski kongres, minuli teden pa naj bi s pomočjo izrednega dopisnega kongresa v IDS včlanili 70 novih članov, s čemer bi dosegli potrebno večino za izpeljavo svoje namere.

Manever pa je ponovno razburil nekatere v stranki, ki ob “smrti notranje demokracije” Mescu očitajo še prirejanje in neupoštevanje glasov.

Podrobneje je dogajanje na izrednem dopisnem kongresu v pismu, ki ga je prvi objavil Požareport, opisala “razočarana članica IDS”.

V njem navaja, da Luka Mesec in njegova ekipa ne zbirata načinov za ohranitev oblasti v stranki IDS. Mescu očita kršitev statuta in poslovnika sveta IDS ter prirejanja in upoštevanja neveljavnih glasov.

Te nepravilnosti naj bi storili pri poskusu včlanitve novih približno 70 članov v stranko, za kar naj bi svet brez pristojnosti pozival, da se glasuje “za nazaj”. Članica ugotavlja, da s tem želijo Mesec in njegovi že tekoče glasovanje obrniti v svoj prid, s čemer bo rezultat kongresa bistveno drugačen, kot bi bil sicer.

“Gre za odkriti manever vključevanja slamnatih članov, ki morajo le glasovati v skladu z željami skupine okoli koordinatorja IDS Luke Mesca,” piše anonimna članica.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.