domovina.je: Koalicija Za otroke gre – predlagamo najbolj liberalen zakon o istospolnih na svetu

V prostorih Svetovnega slovenskega kongresa je bila organizirana javna tribuna Koalicije “Za otroke gre”. Predstavili so predlog Zakona o ureditvi položaja istospolnih partnerskih skupnosti.

Tako so izpolnili svojo predreferendumsko obljubo. A ker pogrešajo aktivnejšo javno razpravo, rok zanjo podaljšujejo, stopili pa bodo tudi do političnih strank in skupaj z njimi skušali predlog zakona tudi popraviti, če bo to smiselno in potrebno.

Na javni tribuni so predlog zakona predstavili Metka Zevnik, Aleš Primc in pravni strokovnjak ustavnega prava ter človekovih pravic mag. Gašper Dovžan.

Aleš Primc je povedal, da so se zadeve lotili na edini možni način, saj so šli od primera do primera po vseh zakonih. Glede socialnih in ekonomskih pravic so po njegovih besedah izenačili istospolne s heterospolnimi pari.

Metka Zevnik pa je pohvalila pravne strokovnjake, ki so pomagali pri ustvarjanju predloga zakona, vesela je ob tem, da zakon celovito rešuje sedanjo problematiko.

Omejitev pri ugotavljanju neregistriranih istospolnih skupnosti

V Koaliciji predlagajo omejitev, ko gre za ugotavljanje neregistrirane istospolne partnerske skupnosti za nazaj. Ta ne bi mogla biti ugotovljena, če ni soglasja obeh partnerjev, recimo za bivanje v študentskih ali dijaških domovih, domovih za ostarele ali za bivanje v ostalih socialnih ali zdravstvenih zavodih. To predlagajo predvsem zaradi velike možnosti zlorab, saj v takih primerih večinoma bivajo skupaj osebe istega spola.

Iz njihovega predloga zakona so izvzete tudi pravice istospolnih do oplojevanja z biomedicinsko pomočjo, posvojevanja otrok ali nadomestno materinstvo.

Po mnenju mag. Gašperja Dovžana ta predlog zakon predvideva celovito pravno obravnavo istospolnih partnerskih skupnosti. V ideološkem smislu je po njegovem brezbarven, prihaja iz civilne iniciative in ni del nobene stranke, kar se mu zdi zelo pomembno.

“Zakon je v primerjavi z drugimi poskusi povsem realističen, bolj naravnan na raven družbenega soglasja, na pregleden način ureja položaj istospolnih partnerskih skupnosti, je razumljiv in pregleden ter povsem primeren za obravnavo v Državnem zboru,” še poudarja Dovžan.

Zakon je svetovni unikum

Kot je dejal Aleš Primc, je ta zakon nekakšen svetovni unikum. “V veliki večini primerov izenačuje tudi neregistrirano istospolno skupnost z zakonsko skupnostjo. Tega ne poznajo nikjer. Zato v tem smislu predlagamo najbolj liberalen takšen zakon na svetu,” pravi Primc.

V Koaliciji poudarjajo, da je ta predlog zakona le osnutek in da so se o podrobnostih pripravljeni pogovarjati z vsakim, ki bi bil za to zainteresiran. Njihova želja je, da bi lahko zakon v obravnavo v DZ vložili skupaj s homoseksualnimi aktivisti, saj ne vidijo razloga, da jih ti pri tem zakonu ne bi podprli.

Zapisal Tomaž Kavčič. Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.