Dijaki Gimnazije Želimlje obranili naslov svetovnih prvakov v odpiranju fizikalnih sefov

Foto: Gimnazija Želimlje
Foto: Gimnazija Želimlje

Dijaki Gimnazije Želimlje so ponovno osvojili 1. mesto na svetovnem prvenstvu v timski izdelavi in odpiranju fizikalnih sefov. To mednarodno tekmovanje že 23 let prireja Weizmannov znanstveni inštitut v izraelskem Rehovotu.

Letos so se v Izrael na tekmovanje odpravili dijaki Gimnazija Želimlje Z njim so pred tem zmagali že na slovenskem predizboru, ki je potekal v Novem mestu.

Foto: Gimnazija Želimlje
Foto: Gimnazija Želimlje

V zmagoviti sef so tekmovalci skrili zaklepne mehanizme, nekakšne fizikalne uganke, ki so jih poskušale rešiti nasprotne ekipe. Končna uvrstitev na tem kompleksnem tekmovanju je tako odvisna predvsem od ocene strokovne komisije, uspešnosti ekipe pri vlamljanju v nasprotne sefe in odpornosti sefa na poskuse tujih vdorov.

Mentor in profesor fizike, Peter Šlajpah, je v Izrael potoval že četrtič zapored in do zdaj osvojili dve prvi in eno drugo mesto. Ker vemo, da je najtežje ponoviti uspeh, je bila pred ekipo zahtevna naloga, da ubrani lanski naslov svetovnih prvakov. V ostri mednarodni konkurenci jim je to tudi uspelo. Zmaga je dokaz dobrega dela, poplačilo velikega truda in neizmeren navdih vsem, ki znanje štejejo za vrednoto.

Tekmovanja so se udeležili tudi dijaki Gimnazije Nova Gorica, ki so prav tako dosegli odličen rezultat in se uvrstili na tretje mesto.