Dežman: Opozarjamo na Hudo jamo in nasprotujemo spomeniku žrtvam vseh vojn

spomenik zrtvam vseh vojnOdprto pismo Anji Kopač Mrak.

Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč je obveščena, da MDDSZ skuša čimprej pridobiti gradbeno dovoljenje za postavitev spomenika žrtev vseh vojn in ga v letu 2015 tudi začeti graditi.

Komisija ponovno poudarja, da je ureditev prikritih morišč in grobišč, zlasti prekop vseh žrtev iz prvega jaška v rovu sv. Barbare v Hudi jami, pomembnejša naloga, ki nam jo nalagata Zakon o vojnih grobiščih in Zakon o varstvu kulturne dediščine, kot pa postavitev spomenika. O tem se je tako Komisija kot posamezni njeni člani že večkrat izjasnila. Posebej omenimo intervju prof. dr. Mitje Ferenca v Ozadjih, ki ga prilagamo.

O prioriteti, ki jo v slovenskem spravnem procesu pomeni prekop in pokop žrtev iz rova sv. Barbare, pričata npr. izjavi Društva slovenskih pisateljev in Predsedstva SAZU, ki ju prilagamo.

Komisija poziva MDDSZ, da upošteva tako ugovore Komisije kot tudi strokovne ugovore proti postavitvi spomenika, npr. dr. Borisa Gaberščika in Marka Cotiča, ki ju prilagamo.

Ker je za uresničitev strokovno in vsebinsko neutemeljenega projekta spomenika žrtev vseh vojn na voljo samo 470.000 €, prosimo MDDSZ, da nam pojasni, kako nameravajo s tem denarjem urediti območje spomenika in postaviti sam spomenik.

V pričakovanju vašega odgovora vas lepo pozdravljamo.

Predsednik komisije: Jože Dežman

Priloge:

Ferenc dr. Mitja – spomenik potemkinova vas

Gaberščik dr. Boris – o spomeniku

Cotič Marko – spomenik žrtvam vojn

dps – zahtevamo spoštljiv pokop mrtvih

sazu – za pravico do groba

slovensko-avstrijski dialog

Foto spomenika: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.