Šarec z odstopom dokazal, da vlada brez programa ne more obstojati

Desnosredinska koalicija bo znala oblikovati program, narediti red v zdravstvu, šolstvu in kulturi, najprej zmanjšati potem pa zaustaviti odhajanje mladih v tujino, ustvariti podjetniško okolje in še mnogo drugega. Levo sredinska vlada tega ni znala, naj priložnost dobijo še drugi. Foto: STA

Predsednik vlade je odstopil, iznenada in na višku priljubljenosti, ki so mu jo še tik pred slovesom namerile javnomnenjske agencije. Presenetil je koalicijo, opozicijo, tudi poslance lastne stranke. Osupnila je javnost, še posebej tisti del, ki zaupa napovedim številnih političnih analitikov.

V svoji obrazložitvi je pojasnil, da odstopa zaradi razprtij v koaliciji, obtožil pa je hkrati tudi stranko Levice, ki je v opoziciji, očital ji je »nedržavniško« držo. Tehtnega, opravičljivega vzroka za svoj odhod ni navedel, zato novinarji in javnost še danes ugibajo o razlogih, tako rekoč nerazumne odločitve, saj je z njo izigral vse koalicijske poslance. Nečesa si pa vendar ni privoščil: za svoj odhod ni okrivil Janeza Janše!

Sporočil pa nam je vendar pomemben namig: predčasne volitve! Temu namigu je dodal še TV povabilo poslancem SMC, da se mu na teh volitvah priključijo. Širokosrčnost državnika? Ne, prej manipuliranje in po taki katastrofi vodenja koalicije in popolnem razpadu vladne LMŠ ekipe, je skupna liste LMŠ in SMC popolno blefiranje.

Klovn je prišel, skočil v »prazen bazen«, kot je napovedal, presodil, da se ne da plavati, splezal ven in posvetilo se mu je: »če vode ní, se ne da plavatí«! Burke je konec! Prispodoba, ki jo je vpeljal v našo politiko ima sporočilno vsebino, ki je veljala za sedanjo vlado in še nekatere prejšnje s poslanstvom: »enakosti« in »ne-enakopravnosti«. Da ne bo pomote, ponujajo enakost, da nam vzamejo enakopravnost.

Vlada brez programa ne more obstajati, kar je Šarec z odstopom potrdil

Ko skočiš v prazen bazen, se ne utopiš, četudi ne znaš plavati! Tudi program vlade je bil prazen oziroma ga ni bilo! Šarec je skozi svojo prispodobo ugotovil, da se v bazenu brez vode ne da plavati in Vlada brez programa ne more obstajati. In še ena posledica opisanega: pokazala se je velika razglašenost orkestra. Šarec se je skregal s ministroma iz svoje LMŠ kvote Bertoncljem in Šabedrom. Res povedno. In kako naj si potem Šarca predstavljamo kot velikega združevalca dveh strank. Morebiti v Radio Ga-ga, kamor Šarec res sodi.

Gospod Šarec je torej prekinil »komedijo«, ni mogel več dovoliti, »da mu amaterji« razvrednotijo njegovo življenjsko poslanstvo. Nekateri poslanci koalicije so zdaj v veliki zadregi: biti ali ne biti! Najglasnejši hočejo predčasne volitve, ki jim jih je obljubil gospod Šarec, ti seveda v novi vladi ne bodo sodelovali! Naj bi bili dosledni in načelni!? Spregledajo dejstvo, da so jih volivci izbrali, da opravljajo svojo vlogo, ne pa da s svojimi nedemokratičnimi načini ne pogovarjanja ne sodelujejo pri reševanju politične krize.

Pred državo pa je pomemben izziv: predsedovanje Evropski uniji. Uspešno predsedovanje, ki ga je Janša sposoben uspešno izpeljati, je nujen obliž za naše spodrsljaje v mednarodni politiki! Seveda pa so tudi doma nujne naloge, ki jih usklajena koalicija lahko reši. A leve stranke z nasprotovanjem novi, drugačni vladi skušajo skriti resnico o razmerah v državi in vse svoje okostnjake še naprej uspešno držati v omarah.

V svojih nastopih proti oblikovanju nove koalicije izstopa Dejan Židan, predsednik socialnih demokratov. Njegov nastop v Tarči je sovražen, prevarantski in izključevalen. Kar počne sam, pripisuje drugim, »preživlja« se z obrabljenimi frazami o notranjem sovražniku! S svojim gnevom se je osmešil, presenetil je še Luko Mesca, ki mu je namenil prezirljiv nasmeh. Predstava gospoda Židana v Tarči uvršča njegovo stranko na skrajno levico!

Mediji so velika nesreča za slovenski narod

V polemiki predčasne volitve ali nova koalicija imajo še posebej prepoznavno vlogo novinarji, zlasti prednjačijo nekateri spletni portali. Nobenega uravnoteženega poročanja oziroma takega komentiranja. Ogromno število negativnih sporočil o sestavljanju nove koalicije, veliko manipulativnih sporočil o predsednikih štirih strank, ki poskušajo sestaviti koalicijo. Refleks »anti« Janša bruha iz številnih člankov, mnogi svoje novinarsko poslanstvo podredijo tej klimi, kar je v popolnosti skregano s poslanstvom novinarja. Namesto, da bi mediji, novinarji in uredniki pripomogli k zmanjševanju kaosa v politiki, ga s svojim navijaštvom samo ustvarjajo. Mediji so res velika nesreča za slovenski narod!

Do neke mere lahko razumeš novinarje na prvi »bojni« črti, manj njihove urednike, ne moreš pa se sprijazniti z navijaškim pisanjem »kvazi« novinarskih prvokategornikov. En tak primer je spletni portal, kjer Primož Cirman brez utemeljitve navedene številne negativne zgodbe proti Janezu Janši. Med njimi pa žal ni niti ene pozitivne, čeprav jih je veliko. Izstopa trditev, da je bil Marjan Šarec slab predsednik, Janez Janša pa bo še slabši! Bog se vas usmili, neresnic vam res ni treba ustvarjati! Cirmanu predlagam, naj spremeni naslov portala v cenzurirano. Le tako bo vzpostavil korelacijo s svojimi članki.

Šarčeva vlada je dokazala, da je delala brez vode v bazenu in brez programa, vladni orkester je bil popolnoma razglašen. Nova koalicija bo znala oblikovati program, narediti red v zdravstvu, šolstvu in kulturi, najprej zmanjšati potem pa zaustaviti odhajanje mladih v tujino, ustvariti podjetniško okolje in še mnogo drugega. Levo sredinska vlada tega ni znala, naj priložnost dobijo še drugi.