Demos na Kamniškem: Pravica do groba

V Kamniku je v petek, 26. 9. 2014, ob 20. uri v dvorani Frančiškanskega samostana potekala okrogla miza z naslovom Predstavitev projekta Pravica do groba. Pripravili so jo Društvo Demos na Kamniškem, Društvo sv. Jakoba in Socialna akademija.

Projekt Pravica do groba ima dva cilja: postavitev manjšega ekumenskega sakralnega objekta v spomin žrtvam povojnih pobojev na Kopiščih v Kamniški Bistrici in izdajo zbornika pričevanj o teh dogodkih. Nastopilo je več govorcev. V razpravi, v kateri so sodelovali: Franc Obolnar, Jože Tomšič, prof. Tina Romšak, Tone Stele, Primož Zupan, Vinko Rotar in drugi, so poslušalci zamisel podprli in dopolnili s svojimi spomini na povojne dogodke.

Izhodišče projekta je temeljna pravica vsakega človeka, da je nekje pokopan v skladu s kulturo in tradicijo okolja, kjer je živel, in vero, ki ji je pripadal. O tem je spregovorila arheologinja in muzealka ddr. Verena Perko. Z besedo in sliko je prikazala, da ima človeštvo od najstarejših časov spoštljiv odnos do mrtvega telesa. Poudarila je, da si mora človek kot posameznik prizadevati za to, da v njem prevlada dobro, sicer se bo še naprej dogajalo to, kar se je med vojno v taboriščih, po vojni v Kamniški Bistrici in drugod.

V drugem delu je zgodovinar dr. Damjan Hančič prikazal povojno dogajanje in grobišča na Kamniško-Komendskem, zlasti pa v Kamniški Bistrici. Na območju Upravne enote Kamnik, ki obsega občini Kamnik in Komenda, so v začetku devetdesetih letih 20. stoletja odkrili in označili 7 lokacij povojnih množičnih grobišč: tri na območju današnje občine Komenda in štiri v občini Kamnik. Grobišča so kategorizirali kot: 7 grobišč kot jame, 6 grobišč vojaško-civilnih žrtev, pri šestih lokacijah so potrebne še natančnejše preiskave. Žrtve so bile: Črnogorci, Hrvati, Srbi, Slovenci, Nemci idr. Skupno naj bi bilo na območju kamniške in komendske občine v maju in juniju 1945 brez sojenja in ugotavljanja individualne odgovornosti pobitih več kot 3.000 oseb. Ta podatek je dr. Hančič primerjal z dejstvom, da je bilo v času vseh štirih let vojne na Kamniško-Komendskem 1.160 žrtev, od tega 500 civilistov. Po črnogorskih virih naj bi bilo na teh moriščih konec maja 1945 pobitih okoli 2.300 oseb črnogorske narodnosti. K temu je treba dodati še več sto hrvaških žrtev (hrvaški domobrani – pripadniki redne vojske NDH) in še nekaj desetin nemških vojakov in slovenskih domobrancev (iz Komende), ki so jih pobili v Kamniški Bistrici.

Več lahko preberete na strani društva Demos na Kamniškem.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.