Demokracija: Zavrl o »medijski centrifugi«

Pri slovenskih medijih gre žal za začaran krog, centrifugo, v katero pade mali človek, ki gleda medije, ki mu govorijo, kako vsi kradejo, kako omrežja vodijo državo, je v pogovoru za spletni portral Siol.net dejal znani oglaševalski menedžer Franci Zavrl, ki je širši slovenski javnosti postal znan leta 1988 ob izbruhu afere JBTZ, ko je bil urednik Mladine, sedaj pa je direktor oglaševalske agencije Pristop. Zavrl sicer ni izrecno zavrnil možnosti, da v kratkem postale novi prvi mož časopisne družbe Dnevnik. »Ko enkrat delaš v medijih, si za vedno okužen in se slej ko prej vrneš vanje,« je v zvezi s tem dejal Zavrl.

Kot je dejal Zavrl, mali človek zaradi »medijske centrifuge« postane gneven in še bolj konzumira te medije, ki poganjajo to centrifugo. »To je nek začaran krog med oblastjo, ki ne vlada, omrežji, ki jim pripisujemo magično moč, malim človekom, ki je povsem brez moči in nekim občutkom, ki ga širijo mediji, da imamo pravno državo dveh hitrosti. Nenadoma ugotoviš, da je ta strah mogoče že kar resničen,« opozarja Zavrl, ki meni, da takšno centrifugo in politizacijo družbe, kot je slovenska, težko najdemo kjerkoli. »V tem smislu so slovenski mediji drugačni. V Sloveniji zelo težko nastane velika tema, če hočete velika afera, če jo ne podprejo omrežja oziroma če se o njej ne prepira politika,« je še povedal. Po njegovo bi moral biti medijski prostor gonilo sprememb v politiki in bi moral nastavljati zrcalo, ne pa biti instrument politike.

Zavrl je med drugim komentiral tudi navedbe v zvezi z z afero Patria, češ da naj bi v Slovenijo nek denar prišel iz njegovega podjetja v Luksemburgu. Zavrl je bil namreč lastnik družbe, ki je leta 2007 kupila podjetje, čigar lastnik je bil Rajko Janša, brat bolj znanega Janeza Janše. »V času, ko so se dogajale stvari okoli patrij, sem opravil posel, ki ga nisem nikoli skrival, saj so vse pogodbe v sodnem registru in so javno dostopne. Znana je kupnina in denar je bil nakazan na račun Rajka Janše v Ljubljani. Imel sem racionalne poslovne razloge, da sem to kupil in naredil sem dober posel,« je v zvezi s tem dejal Zavrl. Ker so, kot je še dejal, nekateri novinarji »pomešali svoje poslanstvo s poslanstvom preživetih ovaduških organizacij in namesto v svoje “neodvisne” službe hodijo na Finsko ovajat svoje sodržavljane, potem je to očitno postal narobe svet«.

Zavrl pa je komentiral tudi pisanje Delovega novinarja Dejana Karbe v zvezi s podjetjem Jelen, ki naj bi bilo povezano z afero Patria. Po Zavrlovih besedah je Jelen največji dokaz, da se novinar sploh ni pozanimal o pravih dejstvih. »Jelen je bilo neko preteklo ime nekega podjetja, mislim, da pred desetimi leti. Sploh ni preštudiral zadev. Omenjanje Jelena je značilen primer neprofesionalnega pavšalnega novinarskega ravnanja,« je kritičen Zavrl.

Vir: Demokracija