D. Vrečko, domovina.je: Donald Trump – zmagoslavje iztegnjenih sredincev

Na t.i. super torek je na strankarskih volitvah v 12 zveznih državah Združenih držav Amerike Donald Trump na republikanski strani povsem pričakovano zmagal v kar sedmih in dobil 203 elektorske glasove. To pomeni, da bo skoraj zagotovo republikanski predsedniški kandidat na letošnjih volitvah. Trditi, da je bila njegova verjetna zmaga nepričakovana, bi bilo metanje peska v oči.

Dejstvo je, da Donald Trump v svojem bombastično napihnjenem slogu obvladuje medijski pomp okrog predsedniških volitev že od samega začetka svoje volilne kampanje. S svojimi prav neverjetno žaljivimi in pogosto tudi lažnivimi izjavami skrbi, da se je v (pod)zavest volivcev usedel kot pristen, iskren in po svojih besedah zelo uspešen gospodarstvenik, predvsem pa kot nekdo, ki govori točno to, kar misli.

Prepričal je dobršen del ameriških volivcev in to ne glede na to, da je namerno žalil muslimane, ženske, invalide, novinarje … Za vsako takšno rasistično, šovinistično ali drugače nestrpno izjavo smo pričakovali, da bo vendarle streznila njegove privržence, ki se bodo končno zavedli, kdo je Trump v resnici in kakšno škodo lahko s podobnimi izjavami kot predsednik naredi svoji državi in svetu nasploh.

Vendar se kaj takega v zadnjih 9 mesecih še ni zgodilo in naivno bi bilo pričakovati, da bo v bližnji prihodnosti prišlo do nenadnega preobrata v javnem mnenju. Prej nasprotno, saj Trump – že skorajda praviloma – s svojimi kontroverznimi izjavami ustvarja vedno večjo pozornost in pridobiva na priljubljenosti.

O uspešnosti kampanje »na Donaldov način« pričata dejstvi, da je za oglaševanje preko televizijskih zaslonov porabil le 1,6 milijona dolarjev, kar je precej manj, kot so porabili njegovi tekmeci ter da mu tudi omahovanje glede zavrnitve podpore nekdanjega voditelja rasistične organizacije kukluksklana Davida Duka tik pred včerajšnjimi volitvami ni škodovalo.

Kdo voli Trumpa?

Kdo so torej Trumpovi volivci? Po neki ameriški anketi jih najbolje opredeljuje skupna značilnost, da jim je všeč avtoritativen način razmišljanja in vodenja. K temu lahko dodamo še razočaranost nad uveljavljenimi politiki ter gnus, ki ga čutijo nad njimi.

To globoko razočaranje nad preteklim in trenutnim vodenjem oz. voditelji ZDA je zelo nazorno opisal Trumpov volivec iz Južne Karoline, ki je dejal, da Trumpa voli z iztegnjenim sredincem, ki ga uperja proti vsem ustanovam, ki so ga zatajile in političnim strukturam, ki so ga izdale.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.