Če je minister Čufer molčal, mora odstopiti

PREJELI SMO. Poskus prodaje dolarskih obveznic razkriva neprimerno urejanje slovenskih javnih financ. V Novi Sloveniji smo nad zadnjim dogajanjem zaskrbljeni. Menimo, da se je nova vlada lotila pridobivanja svežega denarja z napačne strani. Vlada bi morala najprej predstaviti paket konkretnih ukrepov za stabilizacijo javnih financ in gospodarstva, šele potem pa oditi na mednarodni trg po denar, saj bi ta vrstni red občutno znižal ceno zadolževanja.

Zdi se, da so na ministrstvu za finance z izdajo dolarskih obveznic pohiteli, ker so želeli pridobiti potreben denar za leto 2013, še preden bi javno predstavili konkretne ukrepe. Kot kaže, v prihodnjih dneh utegneta pasti tako fiskalno pravilo kot tudi spremembe referendumske ureditve. To na nek način utemeljuje naglico finančnega ministra Čuferja. Glede na prve izjave in dejanja predsednice vlade in njenih ministrov, se zdi, da vlada ne misli resno z uravnoteženjem javnih financ in strukturnimi spremembami, ki bi Sloveniji pomagale, da se izogne najhujšemu.

Če je razlog za naglico ministra Čuferja pri izdaji dolarskih obveznic prikrivanje realnih namer vlade, potem bi moral nemudoma odstopiti. Minister, ki enkrat izgubi zaupanje na mednarodnih finančnih trgih, ne more več učinkovito opravljati svojega dela. Pričakujemo, da se v najkrajšem možnem času razjasni, ali je minister Čufer vedel za znižanje bonitetne ocene s strani bonitetne hiše Moody’s.

Ključno vprašanje pri vsem tem pa je, zakaj taka hitrost pri izdaji obveznic, kljub visokim obrestim. Še posebej preseneča hitrost ob vedenju, da mora vlada do 9. maja Evropski komisiji sporočiti ukrepe za stabilizacijo javnih financ. Logično bi bilo, da bi te ukrepe predstavili, nekaj ukrepov lahko do takrat celo realiziramo, nato pa bi šli v prodajo obveznic. To bi naredil vsak, ki resno misli izpeljati obljubljeno in ki se obnaša racionalno. Ker temu ni tako, si ne moremo predstavljati drugače, kot da ne nameravajo vpisati zlatega pravila, ne nameravajo začeti nobene resne privatizacije, ne nameravajo znižati javnih izdatkov, ne nameravajo resno izvesti bančne sanacije preko slabe banke. Poskusili so, še preden bi kapitalski trgi to ugotovili, čim prej priti do svežega denarja.

Vir: Nsi