Če družine ne bodo v središču sedanjosti, ne bo prihodnosti

V rimskem Avditoriju sprave je bilo maja meseca srečanje o demografski krizi v Italiji, Evropi in svetu, na katerem je spregovoril tudi papež Frančišek. Dogodek z naslovom Splošno stanje rodnosti je sklical Forum družinskih združenj, udeležil pa se ga je tudi italijanski premier Mario Draghi, ki je umirjeno napovedal konkretno pomoč družinam. Draghijeva vlada se zaveda, da mora pomagati najbolj ranljivim skupinam, ki jih je pandemija najbolj prizadela, med njimi so to družine, mladi, brezposelni, starejši.

Pomagajmo si, da bomo znova odkrili pogum za darovanje, pogum za izbiro življenja

Draghijeva vlada namerava s prihodnjim letom pomagati družinam z otroki, za vsakega otroka naj bi vsaka družina prejela 250 evrov mesečno, vse do 21. leta. Papež Frančišek pa je v govoru odprl vrsto tem, ki so tesno povezane z vprašanjem rodnosti, ter med drugim spodbudil k pogumni odločitvi za življenje:

“Pomagajmo si, da bomo znova odkrili pogum za darovanje, pogum za izbiro življenja.”

Italija ima že leta najnižje število rojstev v Evropi, ki “postaja stara celina ne več zaradi svoje slavne zgodovine, temveč zaradi svoje visoke starosti”. Zadnji podatki o demografskem stanju v Italiji so resni, od leta 2015 do danes je v Italiji za milijon in sto tisoč prebivalcev manj, samo v lanskem letu je umrlo okrog štiristo tisoč ljudi. “Kakor da bi vsako leto izginilo mesto z več kot dvesto tisoč prebivalci,” je papež Frančišek dejal v govoru in poudaril, da je bilo leta 2020 doseženo najnižje število rojstev: ne le zaradi covida-19, temveč zaradi “stalnega, progresivnega upadanja rojstev”, “vse bolj ostre demografske zime”.

“Otroci so upanje, ki prenavlja narod!” je naglasil papež Frančišek

Zato je treba poskrbeti za družine, predvsem mlade, obremenjene s skrbmi, ki lahko ohromijo njihove življenjske načrte, pri čemer je sveti oče navedel zbeganost zaradi negotove zaposlitve, strahove zaradi vse večjih stroškov vzgoje otrok: “To so strahovi, ki lahko pogoltnejo prihodnost, so živi pesek, ki lahko spodkoplje družbo.” Prav tako je spomnil naženske, ki jih na delovnem mestu odvračajo od tega, da bi imele otroke,” ali pa “morajo skrivati svoj trebuh”.

Kako je mogoče, da se mora ženska sramovati najlepšega daru, ki ga lahko ponudi življenje? Ne ženska, ampak družba se mora sramovati, kajti družba, ki ne sprejema življenja, neha živeti. Otroci so upanje, ki prenavlja narod!” je naglasil papež Frančišek.

“Če družine ne bodo v središču sedanjosti, ne bo prihodnosti, če pa se bodo družine začele znova razvijati, se bo vse začelo znova.”

Papež Frančišek: “Dramatične številke o rojstvih in grozljive številke o pandemiji zahtevajo spremembe in odgovornost.”

Papež je govoril o “demografski zimi”: “Pomanjkanje otrok, ki vpliva na staranje prebivalstva, in prepuščanje starejših njihovi boleči samoti posredno dokazuje, da se vse konča pri nas, da štejejo le naše osebne koristi.”

Ne bomo zmogli vzdrževati proizvodnje in varovati okolja, če ne bomo pozorni do družin in otrok. Trajnostna rast prihaja od tukaj. To nas uči zgodovina. V fazah obnove po vojnah, ki so v preteklih stoletjih opustošile Evropo in svet, ni bilo ponovnega zagona brez eksplozije rojstev, brez sposobnosti, da bi mladim generacijam vlili zaupanje in upanje. Tudi danes smo v situaciji ponovnega zagona, ki je tako težaven kot poln pričakovanj: ne moremo slediti kratkovidnim modelom rasti, kot da je za pripravo na jutri potrebnih le nekaj hitrih popravil. Ne, dramatične številke o rojstvih in grozljive številke o pandemiji zahtevajo spremembe in odgovornost.”

Vir: Novi glas

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.