Če bi bil Türk nemški predsednik …

Odstopil je nemški zvezni predsednik dr. Horst Köhler, ki je bil na tem položaju od leta 2004. Razlog za odstop, vsaj v Sloveniji, ne more vzbuditi ničesar drugega kot samo začudenje. Nekdanjega šefa Mednarodnega denarnega sklada so v obup spravile kritike levosredinske opozicije, ki si jih je prislužil, ko je na poti z obiska v Afganistanu res nekoliko nerodno izjavil, da ima sodelovanje nemških vojakov v mednarodnih vojaških operacijah po svetu tudi gospodarske temelje.

Afganistan in krvni tlak nemške levice

Človek že razume, da se že ob sami misli na Afganistan zlasti pacifističnim zelenim, pa tudi sicer prav nič pacifističnim, a vendar proti Natu nastrojenim komunistom iz stranke Levica poviša krvni tlak. Če naj za nameček tamkajšnje operacije ne bi bile namenjene samo sklepanju prijateljstva z nadvse človekoljubnimi talibani, postane položaj še hujši. Res je tudi, da je nezadovoljstvo z nemškimi afganistanskimi pustolovščinami zaradi naraščajočih žrtev, domnevnega pobijanja nedolžnih civilistov v Kundusu in jasnih protivojnih parol vmes sicer že padle nadangelke in evangeličanske škofinje Margot Kässmann dramatično narastlo. Za nameček Köhlerju ni nihče zares verjel, ko se je – spet malo nerodno – post festum domislil, da sploh ni imel v mislih operacij v iranskem sosedstvu, marveč v Somaliji, kjer so gospodarski motivi pač laže opravičljivi.

Še dobro, da smo na Balkanu

A ne glede na vse našteto kleni Slovenci ne vidimo razlogov za predsednikov odstop. Če bi jih, bi bila podalpska republika že davno vsaj brez sedanjega šefa države. Vsak od njegovih lani ustreljenih kozlov namreč zlahka poseka Köhlerjevega, pa najsi gre za omalovaževanje ubitih po drugi svetovni vojni, frontalni napad na nuncija, zagovarjanje malverzacij ljubega mu ministra ali trmasto zagotavljanje, da je ravzpitega vojaka bivšega režima odlikoval po tehtnem premisleku in po prošnjah mnogih zaslužnih mož. Da, dr. Danilo Türk je danes lahko resnično srečen in hvaležen Bogu, da je Slovenija tako blizu Balkana. Ker je tako, mu še ducat podobnih nepremišljenih izjav ne more niti približno preprečiti ne le dokončanja sedanjega, marveč celo osvojitve novega mandata.

foto: www.up-rs.si