Čas okuženih kumaric

Escherichia coli je nenevarna bakterija, stalna prebivalka človekovih prebavil in prebavil toplokrvnih živali. Ta ljubka bakterija, ki jo ima vsakdo v svojem črevesju v neverjetni množini okoli 100 milijard ‘osebkov’, je zelo popularna in je menda najbolj raziskan organizem nasploh.

Pri rutinskih mikrobioloških preiskavah (predvsem vode, živil, zdravil) jo zaradi njene tako množične prisotnosti v črevesju človeka, uporabljamo kot indikator čistoče.

Zakaj je EHEC nevaren in od kje ga dobimo?

Iz Nemčije poročajo o smrtnih žrtvah, ki pa so posledica enterohemoragičnega seva Escherichie coli (skrajšano EHEC). Ta, za razliko od navadne Escherichie coli, proizvaja toksine (strupe), ki povzročajo hude zastrupitve s hrano. Zastrupitev se kaže v obliki močnih trebušnih krčev s krvavo drisko (strokovno: hemoragični kolitis).

Možna zapleta sta hemolitični uremični sindrom (HUS), ki se kaže kot anemija zaradi razpada eritrocitov (rdečih krvničk) ter akutna odpoved ledvic. HUS je resen zaplet, ki povzroča 5 – 10 % smrtnost predvsem pri otrocih in starejših.

Najpogostejši izvor seva bakterije EHEC je govedo. Bakterije Escherichie coli je kljub velikim higienskim naporom nemogoče popolnoma odstraniti iz verige pridelave hrane,  če je žival okužena z nevarno EHEC, se okužba lahko prenaša naprej: na meso, mesne in mlečne izdelke, zelenjavo, pač na vse kar pride z bakterijo v stik in kar omogoča njeno rast (npr. toplota pri dolgem transportu).

Pretiravanje z ukrepi?

Španski proizvajalci kumar že čutijo posledice panike, ki jo je povzročila epidemija v Nemčiji in za katero so okrivili sicer “nedolžne” kumare. Kumare so namreč samo prenašalke in pokazatelj, da se v verigi od “vil do vilic” ni dovolj pazilo na čistočo.

V primeru epidemije v Nemčiji so morali najti krivca in ga tudi našli (zdravstveni politiki pač morajo nekaj najti) v kumaricah iz Španije. Lahko bi bila tudi kakšna druga zelenjava, lahko bi bil kakšen drug proizvajalec, iz kake druge države. Španci pač tu niso veliko krivi, tako da so pretirani ukrepi, kot so popolna prepoved uvoza kumar ali zelenjave iz Španije popolnoma nepotrebni in so zelo politični. Rusija je v ponedeljek uvedla kar popolno prepoved uvoza surove zelenjave iz Španije ter celo iz Nemčije in grozi, da bo prepoved uvoza razširila na celotno Evropsko unijo. Tak ukrep – kot posledica verjetno neumivanja rok nekaj ljudi po opravljeni potrebi – je več kot pretiran, je nekaj kar potrjuje, da “utrip metuljevih kril” deluje tudi na družbeno-političnem področju.

Ljudje smo kar se zdravja tiče zelo panični, mediji radi pišejo(mo) o zdravstvenih temah, še posebej, če gre za kakšne incidente. Če incidentov – recimo v času “kislih kumaric” – ni, jih pa mediji kar naredijo(mo). In ker se ljudje na mikrobiologijo ne spoznajo preveč, “poprimejo”  za prvega krivca, ki jim ga politiki preko medijev servirajo, ga posvojijo in s tem – se zdi – je težava rešena. Letos pač ne bomo jedli kumar iz Španije, pa bo. Verjetno letos na splošno ne bodo moderne kumarične solate. Gotovo bodo celo Grki v letošnji turistični sezoni prodali bistveno manj svojega znamenitega tzatzikija (kumarična solata prelita z jogurtom). Vse zaradi ‘nevarno okuženih’ kumaric iz daljne Španije.

Preventiva: skuhaj, olupi ali vrzi proč

Kdor je potoval po “higiensko sumljivih državah” ve, da se surove zelenjave ne uživa, da jo je treba skuhati, olupiti ali ne uživati. Preventiva za EHEC je torej termična obdelava (kuhanje) ali pa lupljenje kupljene zelenjave.

Še bolje: najprej temeljito pranje (da z rokami ne prenesemo bakterij na že olupljeno) in lupljenje. V primeru kumar to gre, kaj pa solata? Ta naj pa zraste na vašem vrtu in ne v Španiji. Tako kot lahko tudi kumare.

Foto: SXC.hu