Mami, a to pomeni, da boš ti umrla?

Iva Dimic javno govori o svoji bolezni, saj želi ozavestiti ljudi, ki se soočijo z diagnozo rak. Želi jih opogumiti, da ohranijo veselje do življenja.

Zgodba poslanke Nove Slovenije Ive Dimic je zanimiva. Nase je opozorila kot ena najbolj aktivnih poslank Državnega zbora. Je tudi mati petih otrok, poleg tega pa se je odločila, da bo javno spregovorila tudi o svoji bolezni. O raku.

Iva Dimic je otroška leta in mladost preživljala na kmetiji. Delo na kmetiji ji je bilo v večji meri prihranjeno, je pa marsikatero urico preživela v družinski gostilni, kjer je opravljala tudi delo natakarice. Po šolanju in med študijem ob delu sta imela z možem najprej tri otroke, dva sina in hčerko, po nekaj letih pa sta se odločila družino razširiti še z dvema otrokoma. Rodila je še dve hčerki. Veseli jo, da se danes tudi druge slovenske družine odločajo za več otrok.

V nadaljevanju je spregovorila o svoji bolezni – rakom na dojki. Prvi znaki, da z njenim zdravjem ni najboljše, so se prek vztrajnega kašlja začeli kazati pred dvema letoma. Preiskave so pokazale, da je tudi njo, kot mnoge druge, obiskal rak. To ji je povedal kirurg Erik Brecelj. O njegovem delu, strokovnosti in človečnosti je povedala veliko lepih besed. Po diagnozi se je začela njena borba za življenje.

Mami, a to pomeni, da boš ti umrla?

Tudi veliko pogovorov so imeli v krogu svoje družine. „Mami, a to pomeni, da boš ti umrla,“ jo je vprašala najmlajša hči, ko je izvedela za njeno bolezen. Odgovorila ji je, da ne. Da to pomeni, da bo šla v bolnico, kjer jo bodo zdravili in da bodo skupaj zmogli premagati bolezen. Na srečo se je to tudi zgodilo. Ni pa šlo povsem gladko, saj je bila po odstranitvi dojke potrebna še odstranitev bezgavk in kemoterapija.

Iva Dimic nam je zaupala, da javno o svoji bolezni govori tudi zato, ker se ji zdi pomembno ozavestiti ljudi, ki se soočijo z diagnozo rak. Želi jih opogumiti, da se z diagnozo ne sme zaključiti neko veselje do življenja.

Iva Dimic je vesela, da so ji tudi v njeni stranki v času zdravljenja stali ob strani in jo podpirali. Več o njenem zdravljenju, tudi o preventivnih zdravstvenih pregledih si lahko ogledate v oddaji, v kateri je spregovorila tudi o svojem delovanju v politiki. Predstavila je tudi svoj pogled na naše zdravstvo, povedala, zakaj meni, da je prav, da njena stranka ni šla v Šarčevo vlado in še marsikaj zanimivega. Med drugim tudi, da so in bodo s svojim delom dokazali, da si zaslužijo več poslancev in s tem tudi večji vpliv v slovenski politiki.