Brščič: živimo v “tovarišijskem” kapitalizmu

Vir: STA. Na družboslovnem večeru Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici so včeraj razpravljali o ekonomskih razmerah v slovenski družbi in menili, da nova vlada ne bo prinesla nobenih sprememb in da ne bo uspela dolgo ostati na oblasti. V slovenski javnosti mora priti do moralne katarze, da bo zahtevala korenite spremembe, so menili.

Predavatelj na novogoriški Fakulteti za uporabne družbene študije (FUDŠ) Robert Vodopivec je večkrat poudaril, da je potrebno zagotoviti predvsem kredibilnost ekonomskega sistema, do tega pa ne bo prišlo brez kredibilnega sodstva. Tu mu je pritrdil tudi predsednik sveta Inštituta Jožeta Pučnika, Bernard Brščič, ki je opozoril na to, da tudi protestniki na ulicah zahtevajo predvsem pravno državo.

“Večina državljanov vidi, da tako enostavno ne gre več naprej. Zato ne protestirajo niti proti prejšnji niti proti novi vladi, pač pa zahtevajo korenite spremembe. Čas je za streznitev, saj nas nova vlada lahko ponovno popelje v leta 2008, 2009, zato ni pričakovati, da bodo spontani procesi pripeljali do normalizacije razmer,” je dejal Brščič.

Poudaril je še, da živimo v “tovariškem” kapitalizmu, ki je nekakšna izrojena oblika kapitalizma. Do nje je prišlo zaradi odsotnosti pravne države in dostopnosti kapitala. Novi kapitalisti so izvedli prvotno akumulacijo kapitala, vendar z njim niso znali upravljati kot dobri gospodarji, meni Brščič.

Nekdanji finančni minister Janez Šušteršič je poudaril, da je prejšnja vlada poskušala uvesti tiste spremembe, ki so običajne za države v gospodarski krizi. “Že Pahorjeva vlada je načrtovala določene spremembe, vendar jih zaradi različnih pritiskov in kompromisov ni pripeljala do konca. Vendar ti ukrepi nimajo nikakršne povezave z neoliberalizmom, kar je bilo v zadnjem času velikokrat slišati,” je dejal Šušteršič.

Prepričan je še, da je nejevolja ljudi, ki protestirajo, usmerjena v pravo stvar in da bo zato moralo priti do korenitih sprememb. V zadnjem letu so se soočili z gospodarsko krizo in zato se zavedajo, “da brez odrekanja ne bo šlo več naprej”. Novi slovenski vladi pa ne napoveduje dolgega mandata, saj nima niti dobrih programov, v katerih bi premik na bolje lahko videli tudi v Evropski uniji.

Tokratni družboslovni večer na temo Interpretacije ekonomskih razmer v slovenski javnosti, je dodobra napolnim dvorani novogoriške kavarne Rusjan, obiskovalci pa so se strinjali s povedanim. Eden izmed obiskovalcev je zaključil večer z mislijo, da bo za spremembe potrebno najprej na volitve v večjem številu ter izvoliti tiste ljudi, ki bodo lahko bolje in predvsem drugače vodili državo.