Bratušek, Jakič, Maher, Čufer: ura tiktaka

Avtor: Peter Frankl.

Prvi pravi teden nove vlade je bil katastrofa. Medtem ko so se na Cipru dogajale usodne stvari in ko je zahtevana donosnost slovenskih državnih obveznic pobezljala navzgor, so se naši novi ministri že ukvarjali z odstopanjem. Res ne razumem, kako lahko človek, ki naj bi bil pameten in že ima nekaj izkušenj za seboj, prevzame vlogo ministra, če ve, da ima črno gradnjo. Kaj je gospod Maher mislil, če je sploh kaj? Kaj se podi po glavah politične vrhuške, da sede v isto ložo s človekom, ki je bil osumljen organiziranega trgovanja z drogo, in v njegovi družbi spremlja nogomet? Kaj se gre Roman Jakič, ki pravno ukrepa zoper novinarja, ki fotografira njegov službeni ipad v službenem prostoru, na delovnem in javnem mestu ter na katerem je vsebina, ki je relevantna za javnost – koga naj bi zamenjali na obrambnem ministrstvu? Kaj se gre predsednica vlade, ki ravna podobno in pusti službe državnega zbora, da ukrepa zoper novinarja, ki nekoliko nekonvencionalno opravlja svoje delo? Mar niso rekli, da ne bodo preganjali novinarjev? Ravnanje Romana Jakiča, četudi komu morda ni simpatično slikanje službenih sporočil ali četudi bi kdo lahko to obravnaval kot neetično, je zares sramotno. To naj bi bili demokratični politiki? Namesto da bi zdaj delali s polno paro, se ukvarjajo s preganjanjem medijev. Jankovićevim politikom brezmejno vdana informacijska pooblaščenka pa tej sramoti, ki si je verjetno ne bi privoščil niti madžarski premier Orban, daje strokovno podporo!

Obresti pa rastejo. Tik, tak, tik, tak … In novi minister za finance Uroš Čufer, namesto da bi oddrvel v Bruselj na sestanek finančnih ministrov, raje ostane doma. V kritičnem trenutku za Ciper in tudi Slovenijo ga med cvetom evropskih financ zastopa veleposlanik Genorio. Tik, tak, tik, tak … Čufer čemi doma, Bratuškova pa leporeči. Je že prav, da govori lepo, to lahko pomirja, a ni videti, da ve, kaj ji je storiti.

Se pa je zgodila tudi kaka dobra stvar. Prvi človek NLB Janko Medja, ki smo ga mediji kar lepo ošvrknili zaradi novega avta in, milo rečeno, zelo čudnih oziroma sumljivih odnosov s kadrovsko agencijo Korn Ferry, je storil pogumno dejanje. Banka, ki ima ogromno težav, je prodala delnice Zavarovalnice Triglav. To je v skladu s strategijo krepitve bančnega kapitala, morda bo tudi zaradi prodaje teh delnic kako ambiciozno podjetje lahko dobilo posojilo. In to potrebujemo. A seveda se najde politik kake vladajoče stranke, ki Medjo obtoži izdaje, ker je prodal Triglav. Krepitev kapitala bank? V času, ko moramo banke nujno, res nujno, začeti sanirati – koga še to zanima?

Primeri, ki jih opisujemo, kažejo na to, da slovenska politika, predvsem vladajoča, nima jasnih prioritet, da mnogi politiki sploh ne vedo, za kaj gre, da se sploh ne zavedajo, kaj se dogaja s Slovenijo, da živijo v nekem vzporednem vesolju, kjer je vse še vedno tako, kot je bilo. A Ciper je skoraj pred vrati. Ne želimo nikogar pretirano vznemirjati, a skrajni čas je, da vlada odločno ukrepa. Časa in denarja zmanjkuje, obresti naraščajo in vlagatelje, ki jih bo Slovenija zelo kmalu povabila, da ji pokažejo zaupanje z nakupom naših papirjev, je treba pomiriti, tako z besedami kot dejanji. Če tega zaupanja ne bo oziroma če bo cena posojil previsoka, bo Slovenija res imela zelo velike težave. Tega se moramo zavedati, kriza, ki jo preživljamo zdaj, je res težka, a morda se nam bo zdajšnji trenutek zdel kot Indija Koromandija čez recimo tri mesece. Poglejte Ciper, ki je sicer drugačen kot Slovenija, a kljub temu je podobnosti kar veliko, preberite si včerajšnji intervju s predsednikom ciprskega združenja finančnih strokovnjakov Pambosom Panayioutoujem.

Čas je za hitro ukrepanje, ne pa za krotenje novinarjev in pravljičarjenje.

Vir: Finance