Boris Pahor: Nisem rasist in nacionalist

Slovenski zamejski pisatelj Boris Pahor je v izjavi, ki jo je objavila STA, povzel pa Reporter medijem zapisal, da je vsakršno sklepanje o njegovem “nacionalizmu ali rasizmu načrtno samovoljna trditev”.

Boris Pahor je pred tednom dni v intervjuju Primorskim novicam med drugim dejal, da imajo Slovenci premalo zavesti, kar “se vidi v Piranu, kjer imajo temnopoltega župana”. Dodal je, da to ni dobro za Slovenijo. “Toliko smo dali za tisti košček zemlje, zdaj pa imaš črnega župana. Moj bog, kje je tu narodna zavest? Nič nimam proti temu, da je temnopolt. A če so že izvolili Neslovenca, bi kvečjemu morali izvoliti člana italijanske skupnosti, ki tam živi”, je med drugim dejal Pahor.

/ … /

Potrjuje, da je v pogovoru dejal, da bi v Piranu kvečjemu morali izvoliti člana italijanske skupnosti, ki tam živi, če so že “imeli izvoliti Neslovenca”.

“V tem je tudi smisel moje kritike, da za razvoj dobrega sožitja obeh skupnosti v mestu ni dobro, da slovenska občinska skupnost v Piranu nima osebnosti za župansko mesto, prav tako tudi ni dobro, da ne pride do izvolitve italijanske avtohtone osebnosti, kakor je do tega že prišlo v Kopru in Izoli. To se pravi, da je pri izvolitvi župana v Piranu imela poglavitno vlogo ideologija jugoslovanskega internacionalizma, ki nas je pri usodi naših skupnosti drago stala,” je zapisal Boris Pahor.

Več: Reporter