Pahor pri Frančiškanih na Tromostovju

Župnija Marijinega oznanjenja vsako leto organizira počastitev kulturnega praznika z večerno sveto mašo. Na prireditev povabijo znanega umetnika, ki obiskovalcem predstavi svoje razmišljanje o kulturi.

Na letošnji prireditvi sta tako najprej pri sveti maši nastopila ŽPZ H. Sattner in APZ Sv. Cecilije. Po maši pa je v prepolni cerkvi predstavil svoje razmišljanje akademik in pisatelj Boris Pahor.

V svojem nastopu je poudarjal pomen narodne zavesti. Bil je kritičen predvsem do levice, ki po njegovo državljanov ne želi vzpodbujati h krepitvi narodove identitete. Kristjanom je položil na srce, da naj bodo v svoji veri bolj radostni, saj je po njegovo vera prehitro stvar obrazcev in molitvic, ne pa živega doživljanja evangelija.

V svojem nastopu je spregovoril tudi o doživljanju taborišč, saj je to poleg slovenstva drugo obsežno področje, ki ga obravnava v svojih literarnih delih.

Svoj poklon je izrazil tudi tržaškemu pisatelju Alojzu Rebuli, ki je po njegovo umetnik evropskega formata, omenil pa je tudi Miroslava Košuto, letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada.

Po koncu dogajanja v cerkvi, so se udeleženci zadržali še v prijateljskem druženju v atriju frančiškanskega samostana.

Foto: Wikipedia