Bodo Josipa Broza razglasili za svetnika?

Menda ne manjka več veliko do možnosti manipulacije, da bo umetna inteligenca znala iz kakega mojega posnetka sestaviti video, v katerem bom zahteval od Vatikana, da Josipa Broza razglasijo za svetnika. 

Najbrž teh treh mož – Sanaderja, Mačka in Erjavca – še niso povezali v časopisnem članku. Priznati moram, da bo tudi tu povezava bolj glede oblike kot vsebine. Za kaj gre?

Včasih na TV vidimo zanimiv del intervjuja; tako zanimiv, da bi ga bilo vredno posneti za domači arhiv. Danes se to kar hitro da z ogledom nazaj. Trije posnetki, o katerih bom pisal po spominu, pa so starejšega datuma, ko tega še nisem mogel tako enostavno ohraniti.

Ivan Maček

Okoli leta 1990 je bil na TV intervju s tem revolucionarjem. Novinarka ga je med drugim pogumno vprašala, če niso v predvojni Sovjetski zvezi, kamor so revolucionarji redno hodili, videli, da to ni ravno raj za delavski razred ( Vprašanje z namigom, zakaj so potem tu sploh izvedli revolucijo.). Priznal je, da so to videli. Kar prekratek odgovor. Predstavljam si, da bi moral biti odgovor približno tak:

»Da, videli smo. Toda spoštovana novinarka, mi nismo šli tja za pouk o delavskem raju, pač pa je bil naslov naše lekcije Kako priti na oblast in na oblasti ostati?«

V to učno enoto je spadalo tudi poglavje, kako zasesti vile tistih, ki smo jih prej obtoževali razkošja. Šlo je še za pouk o tem, kako se znebiti nasprotnikov. Seveda smo imeli v mislih tudi likvidacije, da ne bi potem oni in njihovi morebitni potomci čez leta ogrožali naše oblasti. Morate razumeti, da ima pesem Internacionala nekoliko nepravilne verze.«

Namesto:
…nato svoj novi svet zgradimo,
bili smo nič, bodimo vse.

Bi morali biti za delavske množice:
…nato svoj novi svet zgradimo,
bili smo nič, spet bomo nič.

Še ena sprememba je potrebna.

Namesto:
… v zadnjo borbo že hiti,
da z internacionalo
prostost si pridobi.

Bi moralo biti:
… v zadnjo borbo že hiti,
da z internacionalo
spet suženjstvo dobi."

Karel Erjavec

O 1.000 evrov povprečne pokojnine, ki jo je obljubljal Karl Erjavec, ni ne duha ne sluha.

Pred leti sem videl posnetek, ko so Karla Erjavca vprašali o pokojninah. Trdil je, da so prenizke. Vprašali so ga, kolikšne pa bi bile ustrezne pokojnine. Rekel je, da bi bile 1000 evrov kar ustrezne.

Potem so leta in leta trdili, da je obljubljal, da bodo pokojnine 1000 evrov. Pa je le rekel, da bi bile take primerne. Vsaj tako sem jaz videl in slišal.

Nekoč je poslanec desne stranke v državnem zboru vehementno govoril, kako so nekateri farbali ljudstvo, da bodo pokojnine 1000 evrov. Pisal sem mu in ga prosil, naj mi pošlje posnetek takih obljub. Začel se je izgovarjati, da ga sicer nima, da pa so tako poročali mediji.

Nikakor nisem navdušen nad Erjavcem. Ker se mi je zdelo, da se mu dogaja krivica, sem se pač (neuspešno) oglasil. No, za tistega poslanca ne bom glasoval.

Ivo Sanader

Nekoč je na TV govoril Vladimir Šeks. Rekel je, da ga je Ivo Sanader vprašal, kako naj pojasni, da bo odstopil. Kaj naj navede kot vzrok? Šeks mu je svetoval, naj izjavi, da odstopa iz protesta, ker Slovenija ovira vstop Hrvaške v EU. Menda je res potem to izjavil.

Kar nisem mogel verjeti, da je Šeks tako lahkotno povedal, kako je po krivem obdolžil Slovenijo. S to potezo je v stotisočih prebudil sovraštvo do Slovencev. Kako lahkotno netenje sovraštva! V tej smeri gre zlahka, ustvarjanje prijateljstva med narodi pa gre počasi. Tudi ta posnetek bi rad imel … da bi preveril, če se res dobro spomnim, kaj je kdo rekel.

In naprej …

Kmalu posnetki ne bodo več dovolj. Umetna inteligenca bo znala iz kakega mojega posnetka sestaviti video, v katerem bom zahteval od Vatikana, da Josipa Broza razglasijo za svetnika. Menda do možnosti takih manipulacij ne manjka več veliko.