Bo Šarčeva vlada pozabila na pol milijona Slovencev v zamejstvu in po svetu

dr. Dejan Valentinčič (PrintScreen TV Slo)Bo Šarčeva vlada izkoristila bo vse potenciale, ki jih slovenski narod ima, in gradila vključujočo družbo, kjer bodo vse tri »duše slovenstva« – matična, zamejska in zdomska oz. izseljenska – enakopravne.

Na ulici v Chicagu, kjer sem na obisku prijateljev, sem naključno srečal gospodično, ki se je v ZDA preselila iz Slovenije. Povedala mi je, da je pred selitvijo v Chicago sedem let živela v Clevelandu. Ob mojem vprašanju o slovenski skupnosti tam je prvič v slišala, da v Clevelandu živijo Slovenci.

Ko govorimo o Slovencih zunaj matice, ne razmišljamo le o tradicionalnih slovenskih skupnostih. Zadnja leta našo državo vsako leto zapustilo okoli 9000 ljudi, večinoma mladih. Z drugimi besedami: v svet se odpravi več kot petina ene rojene generacije oziroma več ljudi letno, kot jih šteje celotna Slovenska vojska. Kako ta trend zajeziti, hkrati pa zdomce, opremljene z novo izkušnjo in znanjem, privabiti nazaj? To ostaja še neodgovorjeno vprašanje in predstavlja velik izziv, ki čaka katerokoli vlado, ki jo bomo dobili po različnih koalicijskih pogajanjih ali po novih predčasnih volitvah.

Zaskrbljujoče je tudi, da mladi, ki se danes izseljujejo, povečini ne kažejo zanimanja za medsebojno povezovanje ali vključevanje v slovenske skupnosti. Večini grozi takojšnja asimilacija. Če želimo te, ki danes odhajajo, bolj navezati na slovenstvo in Slovenijo, bo potrebno v prihodnosti že v šolskih klopeh delati na gojenju odnosa do domovine in rojakov zunaj naših meja. Tej tematiki pa tudi v javnosti nameniti več prostora. Tako bi mlade, ki se bodo izselili, oblikovali v samozavestne in zavedne Slovence, ki bi svojo identiteto znali živeti kjerkoli v globalni vasi, kar svet postaja. Tisti, ki ostajajo doma, pa bi se zavedali vrednosti, ki jo ponujajo sonarodnjaki pri poslovnem, znanstvenem, kulturnem povezovanju, in pomena tkanja osebnih vezi. Vse velike institucionalne strategije, politike, projekti itd. brez pristnega človeškega stika nimajo smisla.

Odkar področje odnosov s Slovenci v zamejstvu in po svetu spet upravljajo samostojni ministri, je napredek v odnosu države viden. Vzpostavlja se enakopravnost v dialogu s sosednjimi državami, veliko je bilo narejenega za gospodarsko povezovanje v regiji Alpe-Jadran z osrednjo vlogo podjetnikov slovenskega rodu v zamejstvu. Tudi rojakom po svetu veliko več pomeni obisk ministra kot zgolj vladnega uradnika in laže prihaja do dogovorov o strateških pomladitvah slovenskih struktur po svetu. Od nove vlade bi pričakovali, da bi to še nadgrajevala in poskusila maksimizirati pozitivne potenciale, ki jih ponuja diaspora.

A niso vsi takega mnenja. Ko je drugouvrščena stranka na zadnjih državnozborskih volitvah, Lista Marjana Šarca (LMŠ), izbranim strankam poslala prvi osnutek koalicijske pogodbe, je bila v njem (med drugim) zanimiva »podrobnost«. Uvedlo naj bi se novo ministrstvo za digitalizacijo, število ministrskih mest pa bi ostalo enako kot doslej. Le kako? Seveda, ukinjeno bi bilo mesto ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu. Povedano z drugimi besedami, okoli pol milijona rojakov, ki živi zunaj Slovenije, naj bo raje na skrbi kakšnega pododdelka.

Glede nato, da je imela LMŠ že v predvolilnem programu ukinitev funkcije ministra ter Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu kot samostojnega organa ter njegovo priključitev ministrstvu za zunanje zadeve, je to najprej videti kot načrtna poteza. A kot pripovedujejo viri, ki so bili soudeleženi na teh koalicijskih pogajanjih, naj bi na reakcijo in vprašanje predstavnikov NSi in DeSUS, ki so se k sreči odločno zavzeli za ohranitev samostojnega organa za Slovence v zamejstvu in po svetu, iz LMŠ odgovorili, da so na tega ministra preprosto pozabili. Bralcem prepuščam oceno, ali bi bil bolj zaskrbljujoč prvi ali drugi razlog.

Novo stranko v slovenskem državnem zboru sicer lahko pohvalimo, da ni zapadla v pogosto navzoč populizem, da je potrebno število resorjev zmanjševati, saj naj bi to prinašalo prihranek. Takšne računice niso vodotesne. Resorji, ki niso preveliki in jih ministri sploh lahko obvladujejo, so za državo bolj racionalni. Govora je bilo celo o treh novih resorjih. A zakaj naenkrat ni več pomemben odnos med Slovenijo in njenimi rojaki v sosedstvu in po vsem svetu? Modra vlada bo ravnala obrnjeno: izkoristila bo vse potenciale, ki jih slovenski narod ima, in gradila vključujočo družbo, kjer bodo vse tri »duše slovenstva« – matična, zamejska in zdomska oz. izseljenska – enakopravne.

Vir: Slovenski Čas, prilog Družine (99/julij 2018), str. 1