Blog Nisem levičar: Veleizdaje ne bo

Ponudnikov za nakup Telekoma Slovenije ni, ne bomo hlapci tujemu kapitalu

Britanski sklad Cinven, ki je edini v postopku oddal zavezujočo ponudbo za nakup slovenskega Telekoma, je odstopil od nakupa. Med glavnimi razlogi za ta korak navaja zelo negotovo poslovno okolje, v katerem posluje Telekom Slovenije, kompleksnost političnega okolja v Sloveniji in tudi močno odmevnost prodajnega postopka v javnosti.

Postopek prodaje Telekoma Slovenije je končan. Še enkrat čestitke Janku Webru (SD), Luki Mesecu in ostalim, ki jih navajam v članku Prodaja Telekoma? Veleizdaje ne bo?

Izkupiček prodaje

Izkupiček prodajnega postopka Telekoma Slovenija v letu 2015 so milijonski stroški za svetovalce. Važno je, da smo zmagali proti neokolonialistom in da je podjetje ostalo v rokah slovenske politike.

Tuji kapitalistični imperialisti se tepejo za slovensko družinsko srebrnino

Za NKBM smo imeli le enega ponudnika, za Telekom Slovenije prav tako, trenutno za Telekom Slovenije ni nobenega zanimanja.

PS: V Evropi in tudi do nedavnega v ZDA se srečujemo, zaradi ukrepov kot je quantitative easing, z visoko stopnjo likvidnosti in tudi veliko količino opravljenih transakcij. Investitorji so pripravljeni za nakupe, skladi imajo dovolj kapitala. Je pa po drugi strani tudi ponudba za eventualne nakupe dobra, cene so razmeroma ugodne.

Telekom Slovenije je uradno še vedno na prodaj, kljub temu, da ga nadalje upravlja politika sledi odpuščanje leta 2008 bi lahko za Telekom Slovenije dobili 400 € za delnico, zdaj naj bi dobili približno sto evrov oziroma maksimalno, če bi bilo poslovanje optimalno in če bi se tožbe ugodno rešile 120 evrov. Prihodki Telekoma Slovenije še upadajo, čeprav Telekom povečuje učinkovitost. Med drugim tudi s tem, da tudi odpušča odvečen kader. Je pa tip podjetja v zreli fazi, kar pomeni, da vrednosti vseh svetovnih telekomov nikoli ne bo več na tako visoki stopnji.

Dobro je, da Telekom Slovenije ne dobi strateškega lastnika in ga še naprej upravlja slovenska politika
Če bi Telekom Slovenije dobil strateškega lastnika, bi presahnile rente raznim svetovalnim podjetjem (pravno svetovanje, PR itd.). Ravno tako politika ne bi morala zaposlovati vrhunskih strokovnjakov.

Telekom Slovenije vlaga v razvoj

Seveda Telekom Slovenije vlaga v razvoj, licenčnino za frekvence šteje kot vložek v opremo. Pri tem nikakor ne gre za perfiden načinov izčrpavanja podjetja, ki se ga gre politika, to je jasno vsakemu smrtniku.

Širjenje Telekom Slovenije na Balkan

Slovenski Telekom želi kupiti srbskega, žal spremenljivka glede financiranja staja še neznanka. Je pa trenutno v Evropi precej poceni denarja tako kot v času konjunkture do leta 2008 in nič ni nemogoče. V končni fazi smo za to tukaj davkoplačevalci, ki radi pomagamo, saj je v našem nacionalnem interesu, da Telekom Slovenije ostane v rokah slovenske politike.

Več lahko preberete na blogu Nisem levičar.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.