Z Društvom Sorško polje se želimo približati naravi

V nedeljo, 1. septembra, vas Praše praznuje semenj, ker je v teh dneh obletnica posvetitve podružnične cerkve sv.Marije Magdalene. V Prašah ima na parceli Novakove kmetije ekološki vrt Društvo Sorško polje – približajmo se naravi. Organizacijo sejma je društvo prevzelo z željo, da na njem svojo dejavnost predstavi širši javnosti.

Semenj, kakršni so bili nekoč

Prav zato društvo, skupaj s KS Mavčiče, MO Kranj in PGD Mavčiče, vabi v nedeljo ob štirih popoldne (ob 16. uri) na svoj vrt v Prašah. Predstavili bodo tako delovanje društva kot pridelavo semen, proso in zgodovino njegove pridelave. Na prireditvi pa bo poleg tega  predstavljena tudi knjiga V zavetju sv. Marije Magdalene: Življenje vasi Praše pri Kranju, ki je izšla pred kratkim.

Semenj pa ni semenj, če se ne da okusiti pravih domačih dobrot, za katere bodo poskrbele domačinke in druge članice društva. Na srečanju Društva Sorško polje bo že drugič sodelovala pivovarna CrazyDuckBrewery iz Žirov.  Predstavili bodo tudi pivo drugih okusov, ki ga bodo za to srečanje zvarili iz prosa,

Nekaj dejstev o društvu

Projekt Sorško polje – približajmo se naravi je nastal v letu 2011. Temelji povsem na prostovoljnem delu. Poteka v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico iz Kranja, nekaterimi društvi in enajstimi okoliškimi krajevnimi skupnostmi, ki povezujejo območje treh občin: Kranj, Medvode in Škofja Loka. Na tem območju živi več kot dvajset tisoč prebivalcev. Društvo ima sedež na Podreči, njegov predsednik je Matjaž Jerala.

Kakšen je njegov namen?

Na spletni strani so kot namen društva navedli:

»Informirati in spodbuditi prebivalce Sorškega polja in širše, da Sorškemu polju povrnemo vitalnost, ga razbremenimo posledic intenzivnega kmetijstva in začnemo odgovorno, okolju prijazno izkoriščati njegove naravne danosti s čim manjšimi posledicami za prihajajoče rodove. Društvo, ki ima slogan ”Približajmo se naravi”, si prizadeva, da bi kmetom s Sorškega polja pomagalo pri vseh fazah prehoda na ekološko kmetijstvo, hkrati pa želi zagotoviti trajen odkup lokalno pridelanih živil na lokalni ravni z organizacijo lokalnih tržnic, spodbujanjem partnerskega kmetijstva, razvijanjem ekološkega turizma in drugih trajnostnih okolju prijaznih potencialov. Društvo Sorško polje želi povezovati, združevati krajane treh občin, ki se trudijo izboljšati stanje okolja in delajo za zdrav življenjski slog – torej so naše ambicije ne le v smeri ekološkega kmetijstva, pač pa tudi športa, kulture in vsega, kar pripomore k človeku in živalim bolj prijaznemu okolju.«

Še o uresničevanju načrtov

V ta namen organizirajo predavanja v vseh KS na območju Sorškega polja, dvakrat letno oglede dobrih praks – ekoloških kmetij, sodelujejo pri organizaciji Stražiške tržnice in v oktobru bodo pričeli organizirati tržnico tudi v Mavčičah, sodelujejo s šolami in vrtci na Sorškem polju, tedenska delovna druženja in praktične prikaze ekološkega vrtnarjenja na skupnem vrtu pa organiziranju tudi v sodelovanju s Svetlinom – društvom za osveščanje o zdravem življenju in sožitju z naravo, ki ima sedež na Jami, v sosednji vasi Praš.

Imajo dva ekološka vrtova, v Prašah na delu zemljišča Novakove kmetije (Cof) in v Zbiljah pri delavnicah Skupnosti Barka.

Več o društvu in njegovem delovanju si lahko ogledate na spletni strani www.sorskopolje.si.

Fotografije so iz arhiva Društva Sorško polje.