Begunci

Begunci na železniški postaji v Budimpešti, foto: Twitter.
Begunci na železniški postaji v Budimpešti, foto: Twitter.

Začel se je tretji mesec mojega duhovnega pastirovanja na Višarjah. Včeraj je zapadel prvi sneg. Slogan “Tukaj so nebesa zares bližja” v mojem primeru ne bi mogel biti bolj na mestu. Če ne bi bilo občasnega spovedanca, ponavadi iz Italije, ki se spove negativnih čustev do priseljencev in prosi za nasvet, sploh ne bi vedel za begunsko krizo, ki pretresa Evropo. No, tu je še Facebook.

Nedolgo tega sem pri peščici “frijateljev” (Facebook prijateljev) opazil prispevke s proti begunsko in proti muslimansko tematiko. To me preseneča, ker sem dokaj zadržan pri potrjevanju prošenj za frijateljstva. Poleg tega mi gre pošteno na živce. Zato, ker ne maram ksenofobov in propagandistov, pa tudi zaradi topoumnosti ali preproste slepote avtorjev.

Ne mislim tule polemizirati z njimi in jih prepričevati z argumenti. Pač pa mi daje misliti odziv številnih ljudi na stisko beguncev, ki se jih vlade na vso moč otepajo. Preprosti državljani s tem dajo prav papežu, ki je v nedavni okrožni zapisal, da ljudje moremo po malem veliko storiti. Begunska kriza, gospodarska kriza, kriza okolja so tako velike in zapletene, da človek zlahka dobi vtis, da ne more nič storiti. Pa ni res: vsak od nas lahko nekaj stori. S svojim ravnanjem res ne bo razrešil krize. A tudi obratno je res: krize ne bo mogoče razrešiti brez njegovega malega prispevka.

Vsak od nas lahko v malem veliko stori. Kaj mi preprečuje, da ne bi že danes začel manj trošiti? Kdo mi brani, da sem prijazen in gostoljuben do tujca v stiski? Če bomo čakali, da bodo drugi ali država nekaj storili, smo na najboljši poti, da vnukom zapustimo uničen svet in barbarsko družbo.

Namesto epiloga

Precej časa je že minilo, odkar sem od-prijateljil zgovornega in ravno zaradi pisanja o beguncih znova aktualnega “novinarja” zaradi nesramnih in žaljivih oglašanj. Morda je čas, da spet naredim red med svojimi frijatelji.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.