B. Požar, Požareport: Embargo na kolumno

Odgovorna urednica Financ Simona Toplak molči, kolumnist Kovač pa govori o eklatantni cenzuri na časniku Finance.

Stanislav Kovač, najbolj brani kolumnist poslovnega časnika Finance, ki se je po incidentu s svojim zadnjim objavljenim tekstom o “veleškodljivcu” Jožetu Mencingerju (članek o tem smo objavili 17. oktobra) vrnil z dopusta, je tudi “ta teden” ostal brez svoje kolumne.

Za četrtkovo izdajo Financ je za svojo rubriko Public Enemy napisal ter oddal kolumno s pomenljivim naslovom … “Stanislav Kovač se ne opravičuje Jožetu Mencingerju!”, ki pa ni ugledala luč sveta. Prepoved objave teksta je odredila odgovorna urednica Financ Simona Toplak, no, Kovač pa naj bi v cenzurirani kolumni, kot pravijo, “dobro sprašil” Mencingerja in – Toplakovo.

Simona Toplak na naša vprašanja, povezana s prepovedjo objave kolumne ter “nadaljnjim statusom” Stanislava Kovača na Financah, poslana po elektronski pošti, ni odgovorila, se je pa namesto Toplakove oglasil direktor Financ Peter Frankl. V daljšem telefonskem pogovoru je dejal, da Kovačeve kolumne niso objavili zato, ker na Financah ne bodo dopuščali tekstov, kjer se ljudi zaradi izgovorjenih ali zapisanih besed pošilja pred sodišče.

Se je pa tokrat javno oglasil Stanislav Kovač, ki cenzure ter odhoda na dopust pred tremi tedni – spomnimo – ni hotel komentirati. Poslal nam je tekst, ki ga, na njegovo prošnjo, objavljamo v celoti, govori pa o “eklatantni cenzuri”, ki naj bi jo doživljal na Financah. Kršili naj bi tudi zakon o medijih.

“Predstavnik uredništva Financ Jure Gostiša (urednik Financ na spletu; op.a.) me je 4. oktobra 2013 obvestil, da mi Finance ne bodo objavile nobenega odgovora na odziv Jožeta Mencingerja na mojo kolumno “Veleškodljivca Jožeta Mencingerja pred sodišče!” in da je z Mencingerjevim odzivom za njih razprava končana. Ob temu se je urednica Financ Simona Toplak opravičila Mencingerju zaradi naslova moje kolumne.

Odločitev uredništva Financ, ki me je vnaprej obvestilo, da mi ne bo objavilo nobenega odgovora na Mencingerjev odziv, torej še preden bi sploh poslal kakršen koli odgovor, razumem kot eklatantno cenzuro in kršitev ustavne pravice svobode govora. Hkrati so s tem kršili tudi zakon o medijih.

Po tem dogodku sem bil do konca oktobra na dopustu. Minuli teden sem v sredo, 6. novembra, poslal kolumno z naslovom Stanislav Kovač se ne opravičuje Jožetu Mencingerju!, v kateri sem dodatno utemeljil, zakaj bi moral veleškodljivec Mencinger že zdavnaj pred sodišče. Kolumna v četrtek, 7. novembra, ni bila objavljena, od Financ pa nisem prejel nobenega pojasnila.

Zaradi nadaljevanja cenzure bom tudi v prihodnje vztrajal, da Finance objavijo moj odgovor veleškodljivcu Mencingerju, ker menim, da je to v javnem interesu in interesu svobode govora.”

Več: Požareport